AVP-virus zoekt steeds verder de grenzen op

28-01-2021 | Laatste update op 21-02 | |
De Duitse deelstaat breidde één van de drie kernzones door een voorlopige afrastering - hier over een weg in de Oderbruch - uit. - Foto: ANP
De Duitse deelstaat breidde één van de drie kernzones door een voorlopige afrastering - hier over een weg in de Oderbruch - uit. - Foto: ANP

Door toenemende AVP-gevallen in westelijk Polen blijft voor Duitsland het gevaar van her-insleep groot.

Poolse autoriteiten hebben in het westen van Polen opgeteld meer dan 3.000 wilde zwijnen gevonden die bezweken zijn aan Afrikaanse varkenspest. Het gaat om geteste en geregistreerde gevallen. Het virus zit sinds eind 2019 in dit deel van Polen en breidt zich daar alleen maar uit.

Door het toenemend aantal AVP-gevallen in westelijk Polen blijft voor Duitsland het gevaar van her-insleep groot. Over de grens zit een soort stuwmeer van AVP-virus. In Duitsland blijft de teller van het aantal besmette zwijnen sowieso ook oplopen en nadert de 600 gevallen.

Uitbreiding beperkingsgebied

Tot dusver weet Duitsland het virus in de bestaande beperkingsgebieden te houden, maar het zoekt wel steeds meer de grenzen op. De deelstaat Saksen maakte donderdag bekend dat in het district Görlitz een besmet kadaver is gevonden aan de rand van de bufferzone. Voor de autoriteiten reden om zowel het besmettingsgebied als de bufferzone uit te breiden. Het risicogebied in Saksen wordt uitgebreid van 157 naar 322 vierkante kilometer. De bufferzone wordt vergroot van 605 naar 836 vierkante kilometer.

Ook gebiedsuitbreiding in Brandenburg

In de deelstaat Brandenburg hebben de autoriteiten met hetzelfde bijltje gehakt als in Saksen. Daar zijn eerder deze maand ook twee kadavers gevonden buiten de kernzone. Deze lagen tegen de bufferzone aan. Voor Brandenburg reden om één van de drie kernzones door een voorlopige afrastering uit te breiden.

Tot dusver is Duitsland erin geslaagd om het AVP-virus binnen de bestaande beperkingsgebieden te houden. In tegenstelling tot Polen is het virus in Duitsland ook nog niet onder boerderijvarkens gevonden.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer