Doorgaan naar artikel

Azië biedt varkensmarkt nog geen steun

Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

De varkensprijs in verschillende grote varkenslanden daalt. Europese aanbieders hoeven daarom nog niet op ondersteuning van de prijs vanuit Azië te rekenen.

Pasen staat voor de deur. Een moment dat in heel Europa mensen samenkomen en genieten van maaltijden waaraan aandacht is besteed. Daarom is het ook een jaarlijks terugkerend moment waarop aanbieders van vlees op impulsen in de verkopen rekenen. Vorig jaar vielen die echter lager uit dan in voorgaande jaren. En ook dit jaar zeggen slachterijen nauwelijks extra orders in de boeken te kunnen schrijven. Alleen de bestellingen van bacon vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn een opsteker. Maar de gebruikelijke extra vraag uit centraal Europa valt tegen. In Zuid-Europa wordt wel gekeken naar lammeren, maar bloeit de handel in varkensvlees niet extra op door Pasen.

Euforie Duitse varkensmarkt voorbij

Het maakt dat de kortstondige opleving van de varkensmarkt tot stilstand is gekomen. Door beperkt aanbod en de verwachte paasvraag verkeerde de Duitse varkensmarkt een paar weken in euforie. Die werd midden vorige week verstoord toen de Duitse slachterijen zich dwars voor een verdere prijsverhoging gooiden. Volgens hun Nederlandse collega’s is dat ‘een heldere boodschap’, en herkennen zij zich erin dat hogere prijzen niet zijn ‘voor te vertalen’ in de vleesverkopen. De noteringen gaan prijshoudend verder op een prijspeil dat wel duidelijk hoger ligt dan vorig jaar. Zo blijft de vleesvarkensnotering van Vion deze week plakken op € 2,38 per kilo. Dat is € 0,47 hoger dan de € 1,91 van vorig jaar in week 14.

Ook op de Duitse varkensmarkt is de stuwende kracht eruit en duidt de stemming eerder op prijsbehoud dan verdere stijging. Waar internetbeurs Teleporc vorige week dinsdag nog moeiteloos 15 koppels varkens wist te veilen voor gemiddeld € 2,46 per kilo geslacht gewicht, liet de eerste veiling van deze week een meer ingetogen stemming zien. Slachterijen boden minder hoog en kopers gingen voor prijsbehoud. Dat lukte niet; van de 11 aangeboden partijen vonden slechts 4 een koper. De gemiddelde prijs daalde, net als vorige week vrijdag, met € 0,03 en kwam daarmee op € 2,40 per kilo uit. Dat is € 0,07 boven de geldende Duitse marktprijs en neigt daarbij steeds meer naar prijsbehoud.

Geen steun uit Azië

Op steun uit Azië hoeft de Europese markt niet direct te rekenen. De Chinese varkensprijs zit in een dalende lijn. De laatste drie weken heeft de officiële notering van het Chinese ministerie voor Landbouw omgerekend ruim € 0,14 per kilo levend gewicht ingeleverd. In totaal is de meest recente notering van net boven de € 2 per kilo zelfs bijna € 0,35 lager dan tijdens de jaarwisseling.

De strategische voorraden in China zijn erg ruim en ruim voldoende om hun bufferwerking te kunnen doen. Nederlandse aanbieders zien dat terug in de bestellingen. Sinds vorige maand loopt de afzet van bijproducten zoals koppen en poten wel vlotter en tegen wat gunstiger prijzen. Maar de vraag naar spierdelen is er in China niet of nauwelijks, ondanks het vraagherstel door versoepeling van de coronamaatregelen. Maar daarvoor zeggen de Chinezen voldoende uit eigen productie te kunnen putten.

Concurrentie andere werelddelen

De concurrentie van andere werelddelen is bovendien groot. De varkensprijzen in Amerika, Brazilië en Rusland liggen op een lager niveau dan die in Europa en dalen ook nog eens. Zo lag de karkasprijs in het Amerikaanse Iowa vorige week omgerekend op € 1,55 per kilo. Dat is € 0,10 lager dan twee weken eerder. De Braziliaanse notering stond vier weken geleden nog op € 1,35 per kilo levend gewicht en zakte in drie weken tijd naar 1,19 per kilo.

Positief is dat de Deense varkensprijs de laatste weken stijgt. De Denen zijn traditioneel ook erg op Azië georiënteerd. Door verschuiving van afzet van China naar Japan en Korea weten de Denen wat meer geld uit de markt te halen. Toch zijn er geen signalen die duiden op openingen in de Aziatische markt die lucht gaan geven in Europa.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin