Doorgaan naar artikel

Baarsma gaat CO2-bank van Rabobank leiden

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Barbara Baarsma nu nog directeur van Rabobank Amsterdam. Foto: Fotopersburo Edwin Janssen via ANP

Barbara Baarsma nu nog directeur van Rabobank Amsterdam. Foto: Fotopersburo Edwin Janssen via ANP

Barbara Baarsma wordt vanaf 1 maart de CEO van de Rabo Carbon Bank.

Dit is een nieuw bedrijfsonderdeel van Rabobank waar klanten op termijn niet alleen voor financiële transacties, maar ook voor het kopen en verkopen van CO2-credits terecht kunnen. De Rabo Carbon Bank ontwikkelt samen met boeren projecten voor CO2-opslag in bomen en de bodem en bemiddelt tussen partijen die CO2 opslaan en bedrijven die hun uitstoot willen terugbrengen of compenseren.

Onder leiding van Baarsma gaat Rabobank dit initiatief versnellen en uitbouwen. De econome is nu nog directeur van Rabobank Amsterdam. Daarnaast onder meer hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prijs voor koolstofvastlegging

De plannen omvatten onder meer het beprijzen van het vastleggen van koolstof. Daar maakt Baarsma al langer studie van geeft ze aan in de toelichting. “Met de Rabo Carbon Bank realiseren we een nieuw verdienmodel voor de bank waarmee we de beweging naar een klimaat neutrale economie willen versnellen én een toekomstbestendig voedselsysteem stimuleren. Dat is een uitgelezen kans voor onze coöperatieve bank. We zijn actief in de hele waardeketen. Niet alleen hebben we een wereldwijd netwerk in food- en agrisectoren, ook bedienen we de grote spelers in de markt die aan de slag willen met hun CO2-uitstoot. We werken met hen samen aan het verminderen van hun uitstoot én bieden hen met de Carbon Bank gevalideerde mogelijkheden voor CO2-opslag”, aldus Barbara Baarsma.

De econome is in de food- en agrisector niet bij iedereen geliefd. Onder meer haar standpunten over de zogenoemde korte ketens als kans voor de landbouw deelt niet iedereen.

Eerste project in Afrika

Hoe de Carbon Bank Nederlandse klanten gaat bedienen, is nog in onderzoek. Concrete voorbeelden zijn er dan ook nog niet voor de Nederlandse food- en agrisector volgens een woordvoerder. Eind januari presenteerde Rabobank al een eerste product van de Carbon Bank; een boslandbouwinitiatief in Afrikaanse landen. Dit richt zich op boomaanplant door 15 miljoen kleine boeren, goed voor jaarlijkse CO2-opslag vanaf 2025 van zo’n 150 megaton CO2-equivalenten (ongeveer 0,5% van de jaarlijkse wereldwijde emissie).

Deze boeren verkopen de units van gebonden koolstof aan bedrijven, die daarmee hun uitstoot kunnen compenseren. Deze CO2-opslag biedt de boeren niet alleen een nieuwe inkomstenbron, ook verbetert hun landbouwgrond door de bomen en generen ze extra inkomsten door bijvoorbeeld fruitoogst.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin