Baas Lactalis verhoord in zaak vervuilde babymelk

De CEO van de Franse zuivelgigant Lactalis, Emmanuel Besnier, is door de recherche in Parijs officieel verhoord in het kader van het juridische onderzoek naar de grootschalige vervuiling van babymelkpoeder eind 2017.

De recherche heeft hem al in december vorig jaar verhoord, maar dat is afgelopen weekend pas uitgelekt in de Franse media.

Besnier, die met zijn familie eigenaar is van Lactalis, was daartoe ontboden op het kantoor van de dienst ter bestrijding van delicten tegen het milieu en de volksgezondheid Oclaesp. Dat gebeurde op last van een rechter van instructie, een functionaris die in Frankrijk leiding geeft aan dergelijke onderzoeken.

Volgens een woordvoerder zijn ook andere vertegenwoordigers van Lactalis verhoord. “Dat is een normale procedure in dit soort zaken. Eerst onderzoeken en het in beslag nemen van documenten, dan verhoor van de verantwoordelijken, van de kleinste tot de meest belangrijke.”

Kinderen ziek door salmonella in babymelkpoeder

De Franse justitie is in oktober 2018 begonnen met een officieel onderzoek naar de grote vervuiling met salmonella van babymelkpoeder in een fabriek van Lactalis in Craon. De fabrikant was gedwongen in veel landen grote partijen van het product terug te roepen en de fabriek werd langere tijd stilgelegd.

Vijftig kleine kinderen, voornamelijk in Frankrijk zelf, werden ziek na consumptie van de babymelk. De getroffen ouders hebben zich verenigd in een comité dat via een civiele procedure strijdt voor schadevergoeding. Bij justitie zijn in dat kader bijna 300 officiële klachten ingediend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.