Bakkerijen pleiten voor lagere energiebelasting

17-03 | |
Voor bakkerijen zou een verlaging van energiebelasting welkom zijn. - Foto: Canva/Minerva Studio
Voor bakkerijen zou een verlaging van energiebelasting welkom zijn. - Foto: Canva/Minerva Studio

Een verlaging van de energiebelasting zou de industriële bakkerijen helpen om deze zware tijden door te komen. Dat zegt directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB).

Nu geldt die verlaging alleen voor particulieren. “Een lagere energiebelasting zou een passende maatregel zijn voor onze bedrijfstak”, zegt Kannegieter.

De bakkerijen hebben te maken met sterk gestegen prijzen voor graan en energie. Kannegieter: “De trend van prijsverhogingen was al langer aan de gang. De oorlog in Oekraïne heeft dat enorm versterkt. Een bakker vertelde me dat hij vroeger nerveus werd als tarwe € 180 per ton kostte. Laatst steeg de prijs op de termijnmarkt in Parijs richting € 400.”

Spannende tijden bakkerijen

Daar komen de extra kosten voor energie bovenop. Het zijn spannende tijden voor de industriële bakkerijen, zegt Kannegieter. “Zij hebben ook te maken gehad met twee jaar corona. Diverse bakkerijen konden voor kortere of langere tijd geen producten leveren aan de groothandel voor de horeca. De sterk gestegen inkoopprijzen is de volgende klap. Terwijl de marges in de bakkerijsector niet groot zijn, het zijn geen double-digit cijfers. De prijsstijgingen hebben directe gevolgen voor de winstgevendheid.”

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer