Bakkerijsector gaat broodverspilling aanpakken

06-07 | |
Weggegooide broden en broodjes. In Nederland worden dagelijks 700.000 broden per dag te veel gebakken. - Foto: Canva
Weggegooide broden en broodjes. In Nederland worden dagelijks 700.000 broden per dag te veel gebakken. - Foto: Canva

De bakkerijsector wil minder brood verspillen. Het doel is om de verspilling met de helft te verminderen in 2030. Dat kan door betere afspraken te maken in de keten, meldt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

In Nederland worden dagelijks 700.000 broden per dag te veel gebakken. Ongeveer de helft van de verspilling gebeurt bij de consumenten thuis. Volgens de stichting kan echter ook in de keten veel verspilling worden voorkomen.

Bijvoorbeeld bij supermarkten, waar 8% van het brood retour gaat en wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn oplossingen mogelijk, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Er bestaan al veel oplossingen voor een efficiënte broodketen: van de inzet van data om precies genoeg te bakken tot de verkoop van vers ingevroren brood. Om nog meer impact te maken, willen we de spelregels veranderen, met de focus op het voorkomen van retourstromen. Denk aan het maken van andere afspraken in de keten of de inrichting van het winkelschap. De samenwerkende partijen willen bestaande oplossingen schaalbaar maken, mét een goed verdienmodel.”

Broodverspilling voorkomen

Het actieplan is een initiatief van het Circular Food Center. Er doen veel partijen aan mee, zoals Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is de uitvoerder van het actieplan.

Ook consumenten verspillen veel brood. Daarom lanceerde Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum onlangs een consumentencampagne om broodverspilling thuis te voorkomen. Daarvoor werden stickers op broden geplakt met de tekst: ‘Eet jij ook elke boterham?’ Dit wordt een aantal keren per jaar ingezet in samenwerking met bakkers en supermarkten.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer