Bakkers doen eindbod voor nieuwe cao

27-12-2021 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De werkgevers in de bakkerijsector hebben een eindbod op tafel gelegd in de onderhandelingen over een nieuwe cao. De vakbonden leggen het eindbod voor aan hun achterban. Onder de cao Bakkersbedrijf vallen 42.000 werknemers.

De werkgeversorganisaties NBOV (ambachtelijke bakkers) en NVB (industriële bakkerijen) vinden dat ze een goed eindbod op tafel leggen. In het eindbod krijgt de cao een looptijd van 2 jaar en 4 maanden (1 juni 2021 t/m 30 september 2023). De loonsverhoging voor de werknemers in de industriële bakkerijen is 6,4% over de looptijd. Werknemers bij ambachtelijke bakkerijen krijgen er 7,0% bij. Daarnaast krijgen alle werknemers een éénmalige uitkering van € 300 bruto, gerekend bij een fulltime dienstverband.

Verder zijn de werkgevers bereid de pensioenpremie gedurende de looptijd te verhogen met 2,2%. En de startsalarissen en jeugdlonen worden verhoogd. Volgens de werkgevers wordt de bakkerijsector zo aantrekkelijker gemaakt voor nieuwe medewerkers.

Loonontwikkeling houdt inflatie niet bij

De vakbonden FNV en CNV stelden eerder tijdens de onderhandelingen dat de loonontwikkeling zoals de werkgevers dat voorstellen de inflatie niet bijhoudt. De NVB en de NBOV vinden dat hun eindbod recht doet aan de inflatieontwikkeling. Ze stellen dat de consumentenprijsindex sinds 2000 met ongeveer 37% is toegenomen. De lonen in de cao Bakkersbedrijf zijn sindsdien met ongeveer 48% gestegen.

Eindbod maakt cao moderner en flexibeler

Ook stellen de NVB en de NBOV dat het eindbod werkgevers in staat stelt om hun medewerkers goed te belonen. Ze vinden dat het eindbod de cao moderner en flexibeler maakt, schrijven ze in een verklaring. “Wij willen immers dat de bakkerijsector aantrekkelijk is voor bestaande en voor nieuwe medewerkers. Medewerkers moeten goed opgeleid , vitaal en gezond in de branche kunnen werken.”

De vakbonden FNV en CNV waren niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer