Bal rolt weer naar de varkenshouder

26-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Wekenlang klaagden slachterijen over tegenvallende verkopen en prijsdruk op de vleesmarkt.

De varkensprijs verloor in een paar weken tijd de prijsstijging die in aanloop naar de feestdagen was opgebouwd.

Maar nu rolt het balletje weer de andere kant op. De prijs wordt immers niet alleen bepaald door de vraag, maar ook door het aanbod. En dat is overzichtelijk. Handelaren merken dat slachterijen de varkens graag hebben. Al is daar soms wat wispelturigheid bij. ‘Dan wordt op vrijdag geroepen dat ze varkens tekort komen, maar als je in de week een combinatie extra aanbiedt, dan kun je die niet kwijt’. Het kan een poging zijn de omvang van de vraag te maskeren, is de gedachte die dat oproept.

In de noteringen wordt het deze week wel duidelijk dat slachterijen de varkens wel kunnen gebruiken. Vion voegde met terugwerkende kracht een weektoeslag van € 0,025 per kilo, die het concern aan Good Farming Balance-boeren betaalde, toe aan de basisprijs. De notering ging daardoor terugwerkend over week 3 van € 1,93 naar € 1,96 per kilo (€ 1,798 ex btw) en bleef daar deze week op staan.

De toeslag was bedoeld om de achterstand van Vion op noteringen van andere slachterijen in te lopen. Voor de nabetaling, die op de stand van week 1 wordt gebaseerd, is dat gelukt. Maar in de actuele koers niet. Zowel Compaxo als Van Rooi Meat verhogen hun noteringen deze week met € 0,04 naar respectievelijk € 1,75 en € 1,77 per kilo geslacht gewicht.

De Duitse varkensprijs blijft staan op € 2 per kilo. Het is weinig verrassend dat daar geen stijging is. Want waar de Nederlandse noteringen zakten, bleef de Duitse prijs fier overeind na de feestdagen. De Duitse prijs staat dus strak.

De Duitse slachterijen klaagden daarbij dat ze in de afzet zoveel moeite hadden omdat in buurlanden lagere varkensprijzen golden. Dat verschil neemt vanuit Nederland af. Dat, gecombineerd met het erg krappe varkensaanbod op de Duitse markt, maakt dat sommige insiders verwachten dat ook in Duitsland prijsstijging niet lang meer op zich laat wachten. Misschien volgende week al wel.

Een gunstig teken is dat het eveneens krappe zeugenaanbod deze week al tot een plus op de Vereinigungspreis leidt. Die stijgt van € 1,34 naar € 1,39 per kilo. De grote slachterijen gaan daar niet in mee, die houden hun noteringen onveranderd op € 1,24 per kilo. Maar de stemming is gezet, zowel in Nederland als Duitsland.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer