Doorgaan naar artikel

Bananenreststroom geschikt als grondstof voor voor bioplastics

Reststromen van de bananenteelt zijn geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics, stellen onderzoekers van Wageningen UR.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Reststromen van de bananenteelt zijn geschikt als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics, stellen onderzoekers van Wageningen UR.

Bij de bananenteelt gaan veel producten verloren omdat ze niet geschikt zijn voor de export of lokale productie. Denk hierbij aan groene bananen die beschadigd zijn of niet het juiste formaat hebben. In Colombia is de reststroom van bananen goed voor circa 15-20% van de hele productie.

Plasticfolie uit zetmeel

Onderzoekers van Wageningen hebben nu aangetoond dat met deze afvalstromen een biologisch afbreekbare plastic gemaakt kan worden. Het zetmeel uit de bananen wordt gebruikt om daarmee plasticfolie te ontwikkelen.

Grote hoeveelheden bananen nodig

Nederland is een van de grootste importeurs van Colombiaanse bananen, daarom vindt Wageningen UR het belangrijk dat er gekeken wordt naar oplossingen om zo min mogelijk te verspillen. Voor de ontwikkeling van het bioplastic zijn wel grote hoeveelheden bananen nodig.

Seed Money Project

Het onderzoek was onderdeel van het Seed Money Project om samenwerkingsverbanden te realiseren voor Nederlandse bedrijven in Azië, Afrika of Zuid-Amerika. Het doel was de internationale activiteiten van Nederlandse food-, agri- en tuinbouwbedrijven vergroten. Bedrijven konden kun probleemstelling in hun keten voorleggen aan Wageningen UR. Het budget voor 2021 was € 600.000, waarmee vijftien tot twintig projecten ondersteund konden worden met onderzoek.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin