Bandbreedte PotatoNL-notering wordt krapper

07-11 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

PotatoNL verhoogt de categorie 1 notering voor fritesgeschikte aardappelen met € 1,25 naar € 23 tot € 26 per 100 kilo.

De inbreng van af-landaardappelen die voldoen aan de noteringsvoorwaarden wordt kleiner. Waardoor de onderkant van de notering deze week is bijgesteld naar € 23.

Drukkende ondertoon op markt

De stemming op aardappelmarkt voelt deze week overigens niet anders aan dan vorige week. Hoewel de meeste aardappelen van het land zijn heerst er een drukkende ondertoon op de markt. Dat komt voornamelijk omdat telers makkelijker de keuze maken om aardappelen af land te verkopen. Bewaarkosten zijn hoog door fors gestegen energielasten, waardoor opslag niet aantrekkelijk is. Ook is er aanbod door rot en vroege kieming in aardappelen. Dat maakt dat de industrie geen behoefte heeft om actief aardappelen te kopen.

Het Belgische PCA/Fiwap verlaagde vorige week de notering voor Fontanes naar € 22,50. Ook het Franse RNM verlaagde de Fontane notering naar € 22,50. Daarmee kwamen die noteringen op hetzelfde niveau van het Belgische Belgapom; in week 44 zakte de Fontane-notering naar € 22,50 en vrijdag 4 november bleef deze onveranderd. En het Duitse Reka liet 4 november de fritesgeschikte noteringen onveranderd. Prijzen in de West-Europese aardappellanden zijn over het algemeen redelijk stabiel.

Verwerkende industrie

De verwerkende industrie kan momenteel prima draaien op contractaardappelen en het bijkomende aanbod. De verwachting vanuit de industrie is dat pas in het nieuwe jaar vrije aardappelen in trek komen.

Opvallend is dat het eerst aflopende april-contract op de termijnmarkt in Leipzig op € 24 per 100 kilo staat. Ten opzichte van de fysieke aardappelprijzen zit er totaal geen verwachtingswaarde in.

Prognose: prijshoudend tot drukkende stemming

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer