Doorgaan naar artikel

Bandbreedte uienprijs rekt op

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De kwaliteit van de Nederlandse uien wordt minder, wat logisch is deze tijd van het seizoen.

Soms verkopen telers de uien omdat deze beter niet tot het einde van het seizoen in de schuur kunnen blijven liggen. Het is daardoor merkbaar dat meer uien van mindere kwaliteit op de markt komen. Aan de andere kant is de vraag vanuit supermarkten goed, dat haalt de prijs op. De bandbreedte van gele zaaiuien rekt iets op.

Op de uienmarkt voelt de stemmig wisselend aan. De ene verwerker heeft het druk door onder andere vraag vanuit Oost-Europese landen en de goede retailvraag. Grote volumes afzetten naar overzeese bestemmingen is er niet meer bij, waardoor het bij andere sorteerders rustiger is.

Voor de export zijn verschillende kwaliteiten beschikbaar, omdat ook importuien worden aangeboden. Het aandeel Nederlandse uien blijft wel domineren in het exportvolume. Vrije rode uien zijn nog voldoende beschikbaar. Dat prijsniveau is een stuk gedaald en ligt rond € 30 per 100 kilo. Gekeken naar de voorgaande jaren is dat nog steeds een prima prijs voor de tijd van het jaar.

Vooruitkijkend naar het komende seizoen lijkt het erop dat de meeste uien wel zijn gezaaid. De uien zijn laat gezaaid door het natte weer, maar het is groeizaam weer waardoor er nog van alles kan gebeuren. Het kan zijn dat door de late inzaai uiteindelijk minder kilo’s uien komen. Met het oog op minder kilo’s is de nieuwe oogst af land rond het niveau van € 18 per 100 kilo vastgelegd, waar eerder voor de nieuwe oogst af land op € 14 tot € 16 zaken zijn gedaan.

Uitbreiding van het areaal

De kwaliteit van inzaai is zeer wisselend van verdronken land tot optimaal gezaaid. Er wordt een uitbreiding van het areaal verwacht, maar daar zal iets vanaf gaan omdat enkele telers door de nattigheid toch hebben besloten andere gewassen dan uien te telen. In het oosten van Nederland lijkt het areaal in verhouding tot de rest van Nederland flink toe te nemen, de meeste telers hebben daar het uienzaad wel in de grond zitten.

Prognose: prijshoudende uienmarkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin