Boeren klagen al decennia dat het landbouwbeleid zo vaak en snel verandert dat ze daar geen bedrijf op kunnen bouwen.
Mestregels, ammoniakregels, bouwblokken, milieuvergunningen, NB-vergunningen, PAS-meldingen… en dan hebben we het alleen nog maar over Nederlands beleid. Brusselse regels komen daar nog overheen, om over de regels binnen afzetketens nog maar te zwijgen.
Natuurlijk zit daar voor een deel algemene ergernis in, want wie vind het nou aangenaam dat regels wijzigen, lees: verzwaard worden? In het gunstigste geval betekent het alleen ergernis, maar veelal volgt daar bovenop een rekening voor extra controles of een investering om het bedrijf op peil te brengen en te houden.
Nu krijgen de veehouders, akkerbouwers en tuinders hulp uit onverwachte hoek. De Vereniging van Nederlandse Banken heeft de Tweede Kamer een notitie aangeboden. Daarin geeft zij aan dat de snel veranderende eisen die de overheid stelt het investeren in landbouwbedrijven nagenoeg onmogelijk maakt.
Lees ook: Banken slaan alarm over knellende regels voor boer
Dat doen die banken natuurlijk niet voor niets. Ze voorzien financieringsproblemen – en minder omzet in de landbouw – want onder het bankenconvenant Basel IV mogen ze minder op onderpand financieren en moeten ze dat meer op rendement doen.
Maar ja, aangezien die rendementen sterk fluctueren, moeten ze een risicomarge aanhouden, waardoor er minder kan worden uitgeleend. Hun winstmodel komt daardoor onder druk.
Het signaal dat boeren al jaren afgeven, komt nu ineens stevig en vanuit onverdachte hoek aan in Den Haag
Deze keer past het de landbouw wel, want het signaal dat boeren al jaren afgeven, komt nu ineens stevig en vanuit onverdachte hoek aan in Den Haag. Waarschijnlijk met meer positieve uitwerking dan de jarenlange, terechte, klaagzangen uit de primaire sector.
Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapagina