Banken verhogen rentes in strijd tegen inflatie

16-06 | |
De Amerikaanse bank schroefde de rente op met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. Het was de grootste renteverhoging sinds 1994. Foto: Canva
De Amerikaanse bank schroefde de rente op met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. Het was de grootste renteverhoging sinds 1994. Foto: Canva

De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk voor de vijfde keer op rij verhoogd.

De rente ging conform de verwachting van economen met een kwart procentpunt omhoog tot 1,25%. Ook de centrale banken van Zwitserland en Hongarije verhoogden, onverwacht, donderdag de rentetarieven in hun landen.

De rentestappen in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Hongarije volgen op de forse renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, van woensdag. De Amerikaanse bank schroefde de rente op met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. Het was de grootste renteverhoging sinds 1994.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft tot nu toe de rente in het eurogebied ongewijzigd gelaten. Wel gaf de centrale bank aan in juli te gaan beginnen met een eerste renteverhoging van een kwart procentpunt. Dat zou de eerste verhoging zijn sinds 2011.

ABN Amro verwacht dat de Federal Reserve dit jaar en in februari volgend jaar bij elke vergadering de rente met 50 basispunten zal verhogen. De bank verwacht echter dat de inflatie in de loop van 2023 aanzienlijk zal afnemen, wat de weg vrijmaakt voor renteverlagingen in de tweede helft van volgend jaar. Daarnaast is de verwachting van ABN dat de ECB de rente in juli met 25 basispunten en in september met 50 basispunten zal verhogen. Vervolgens zijn er in de rest van het jaar en in februari 2023 bij iedere vergadering verhogingen van 25 basispunten. Dan zou de depositorente eind februari op 1% uitkomen.

Bang voor recessie

Op de aandelenmarkten kijken beleggers gemengd naar de renteverhogingen. Aan de ene kant is het positief dat de inflatie wordt bestreden, aan de andere kant is men bang voor een recessie. ABN verwacht dat de Amerikaanse economie het dit jaar relatief goed blijft doen. Daardoor zal de Amerikaanse dollar hoger komen te staan ten opzichte van de euro. Ook zouden beleggers de Amerikaanse dollar kunnen kopen wanneer de aandelenmarkten zwak zijn als ‘veiligehavenvaluta’. In 2023 zal er echter wat veranderen, aangezien de Amerikaanse economische cijfers slechter zullen zijn, zo stelt de bank. Dat leidt tot angst voor recessie in de VS en minder interesse in de dollar, wat de positie van de dollar tegenover de euro zal verzwakken.

Medeauteur: ANP

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer