Doorgaan naar artikel

Banken voorzien matig positief beeld voor horeca in 2023

Banken ING en ABN Amro verwachten dat het herstel van de horecabranche zal worden vertraagd in 2023. Hogere prijzen, laag consumentenvertrouwen en dalende koopkracht leiden tot een afname van de groei, maar deze blijft beperkt.

Horeca 2023 premium

Foto: ANP

Banken ING en ABN Amro verwachten dat het herstel van de horecabranche zal vertragen in 2023. Hogere prijzen, een laag consumentenvertrouwen en dalende koopkracht leiden tot een afname van de groei, maar deze blijft beperkt.

ING verwacht dat de vraaguitval ondanks het lage consumentenvertrouwen en de hoge inflatie beperkt zal blijven. Dit komt volgens sectoreconoom Katinka Jongkind door de financiële steun voor huishoudens. Consumenten zullen eerder een extra biertje laten staan dan helemaal niet meer buitenhuis eten. ABN Amro voorspelt een omzet afname van 2% in 2023 ten opzichte van 2022.

Meer bedrijfsbeëindigingen

De prognose van ABN Amro is dat de omzet van restaurants in 2023 99% is van het niveau in 2019. Dit jaar is dat nog 101%. Het inhaaleffect na de coronapandemie leidde tot een flinke boost voor de sector.

Hoewel de sector weer op niveau draait, ziet de bank dat de werkelijkheid weerbarstiger is. Het aantal faillissementen loopt op. ING geeft aan dat het aantal faillissementen ‘nog altijd extreem laag’ is. Het aantal bedrijfsbeëindigingen is daarin tegen in 2022 met 30% toegenomen. Dit wordt onder anderen veroorzaakt door stijgende kosten. Ook kampt de branche met een nijpend personeelstekort. Beide banken verwachten dat er meer bedrijfsbeëindigingen en faillissementen aankomen in 2023. De hogere kosten kunnen door restaurants en cafés moeilijk worden doorberekend. Horecaondernemers moeten ook sinds oktober hun belastingschuld terugbetalen.

Personeelstekort

42% van de horecaondernemers ervaart een hogere werkdruk door het personeelstekort. Dit leidt ertoe dat een kwart van de werkgevers hogere lonen aanbiedt om personeel te trekken. ING voorziet dat de sector zal moeten investeren in meer digitalisatie (QR-codes, bestelzuilen) om het personeelstekort op te vangen.

Alternatieve voor uiteten

ABN Amro waarschuwt dat er, ondanks de lage vraaguitval, ook steeds meer alternatieven komen voor restaurants. Dit kan effect hebben op de omzet van de horeca. Eten thuis laten bezorgen of een maaltijdbox aanschaffen zijn steeds gangbaarder. Ook supermarkten spelen in op de gemaksvraag van consumenten. Wellicht dat consumenten overstappen naar deze goedkopere alternatieven als de koopkracht verder daalt.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin