Banken zijn klaar met compensatieregeling derivaten

01-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Banken zijn klaar met het regelen van de vergoedingen in het slepende rentederivatendossier.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvingen bijna 19.000 gedupeerde ondernemers in totaal circa € 1,6 miljard aan compensatie.
De affaire met rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf speelt al jaren. Zes banken, waaronder Rabobank en ABN Amro, gingen in 2016 akkoord met een compensatieregeling, omdat ze in het verleden ondernemers met ingewikkelde financiële producten hadden opgescheept. Onder meer boeren en binnenvaartschippers kwamen daardoor in grote financiële problemen.

Groot deel al uitgekeerd via voorschotten

Een groot deel van de compensatie was begin 2019 al uitgekeerd in de vorm van voorschotten. Alle betrokken mkb-ondernemers hebben daarna een definitief aanbod ontvangen, dat bij acceptatie inmiddels is uitbetaald. Ook de controle door de externe dossierbehandelaars is afgerond.
Van de mkb accepteerde 94% het aanbod van hun bank. Ruim 4% reageerde niet op het aanbod omdat de compensatie op nul uitkwam of er sprake was van faillissement. Rond de 2% van de mkb‘ers heeft het aanbod van de bank afgewezen.

Lopende rechtszaken

Er lopen nog steeds rechtszaken van gedupeerden die het bijvoorbeeld niet eens zijn met de aangeboden vergoeding. Volgens de AFM gaat het om ongeveer honderd ondernemers die compensatie via de rechter proberen af te dwingen. Ook liggen er nog ongeveer veertig verzoeken voor een zogeheten bindend advies, die naar verwachting dit jaar worden behandeld.

Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapagina

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.