BASF maakt weer ammoniak nu gasprijs wat lager is

26-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Duitse chemieconcern BASF heeft de productie van ammoniak weer opgestart, omdat de gasprijs in Europa wat is gedaald. Eerder dit jaar legde de onderneming de productie van die grondstof voor kunstmest nog stil omdat aardgas te duur was geworden, meldt de Belgische krant De Tijd.

De zakenkrant publiceerde eerder dit jaar ook al uitgebreid over het op een lager pitje zetten van chemische installaties die veel gas verbruiken. Als alternatief moest BASF de afgelopen tijd daardoor ammoniak inkopen van elders. Het bedrijf heeft sindsdien voortdurend gekeken of het toch niet interessant was om zelf weer ammoniak te gaan maken. “Dat punt is onlangs bereikt”, zei een woordvoerster tegen De Tijd.

Zacht herfstweer

De Europese gasprijs is de laatste dagen teruggelopen als gevolg van het zachte herfstweer, waardoor de gasopslagen nog niet hoeven te worden aangesproken en verder bijgevuld kunnen worden. Momenteel beweegt de prijs rond de € 100 per megawattuur. Dat is het laagste niveau sinds begin juni. De prijs ligt daarmee ver onder de pieken van rond de € 350 die eind augustus werden bereikt, al is gas nog steeds vele malen duurder dan in de afgelopen jaren.

Resultaten van BASF

De hoge gasprijzen hebben de resultaten van BASF ook in het derde kwartaal van 2022 sterk beïnvloed. De EBIT voor bijzondere posten daalde met 28% naar € 1,3 miljard. Dit is voor een groot deel een gevolg van de enorm gestegen gasprijzen in Europa. Over de eerste 9 maanden van 2022 lagen de gaskosten volgens BASF rond de € 2,2 miljard hoger vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in de divisies Chemicals en Materials zijn de resultaten flink gedaald. De EBIT voor bijzondere posten daalde hier met respectievelijk 63% en 56%. De totale omzet van BASF nam in het derde kwartaal toe met 11,6% toe naar bijna € 22 miljard. Vooral als gevolg van hogere prijzen (+9,6%) en positieve valutaeffecten. De volumes daalden met 7,2%. Opvallend is de afschrijving van circa € 740 miljoen na schade aan de Nord Stream 1 pijpleiding, waar het bedrijf een indirect belang in houdt via Wintershall.

Verwachting BASF voor hele jaar blijft ongewijzigd

De verwachting van BASF voor het hele jaar blijft ongewijzigd. De chemiereus rekent op een omzet tussen de € 86 miljard en € 89 miljard en een EBIT voor bijzondere posten van tussen de € 6,8 en € 7,2 miljard.

BASF kondigde eerder deze maand al aan voor € 500 miljoen per jaar aan kosten te gaan besparen, vooral in Europa en in Duitsland, omdat de randvoorwaarden verslechteren. Dit bezuinigingsplan loopt tot eind 2024.

Medeauteur: Jan Willem Veldman

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer