BASF vertrekt deels uit Rusland en Wit-Rusland

28-04 | |
BASF in Ludwigshafen aan de Rijn. Foto: Canva/Dirk Schatz
BASF in Ludwigshafen aan de Rijn. Foto: Canva/Dirk Schatz

BASF gaat alle activiteiten in Rusland en Wit-Rusland afbouwen.

Het agro-chemieconcern maakt een uitzondering voor activiteiten die te maken hebben met de productie van voedsel, omdat de oorlog in Oekraïne mogelijk een wereldwijde voedselcrisis kan veroorzaken. BASF wil dat begin juli 2022 hebben gerealiseerd.

Het vijfde sanctiepakket

BASF kondigde begin maart aan voorlopig geen zaken meer te doen met bedrijven in beide landen. De raad van bestuur van BASF heeft nu besloten een stap verder te gaan en alle activiteiten daar te beëindigen. “BASF veroordeelt met klem de Russische aanval op Oekraïne en het geweld tegen de burgerbevolking”, meldt het concern. Deze beslissing is mede ingegeven door het vijfde sanctiepakket dat de EU instelde tegen Rusland. Dit pakket maatregelen is van kracht sinds begin april. Daarin staan maatregelen tegen Rusland en Wit-Rusland.

1% van de totale omzet van € 78,6 miljard

Volgens BASF werken 684 medewerkers voor het concern in Rusland en Wit-Rusland. Het bedrijf blijft de medewerkers in beide landen tot eind 2022 ondersteunen. Momenteel worden gedetailleerde plannen ontwikkeld voor een ordelijke stopzetting van de activiteiten in Rusland en Wit-Rusland. In 2021 waren Rusland en Wit-Rusland goed voor ongeveer 1% van de totale omzet van € 78,6 miljard van het concern.

BASF is een van Europa’s grootste zakelijke energieverbruikers en worstelt met de druk van de stijgende prijzen van aardgas, olie en elektriciteit. BASF verwacht daarom dit jaar minder omzet dan in 2021.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer