Bayer Cropscience laat toelating Moncereen Pro intrekken

23-11-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft op verzoek van middelenfabrikant Bayer Cropscience de toelatingen van Moncereen Pro en Subliem op basis van de actieve stof pencycuron ingetrokken.

Het Ctgb heeft de einddatum vastgesteld op 6 januari 2021. De toelatingen van Moncereen vloeibaar en Moncereen droogontsmetter zijn eerder dit jaar al vervallen.

Vorig jaar werd de Maximale Residue Limiet (MRL) van pencycuron in aardappelen vastgesteld op de detectielimiet. Omdat niet gegarandeerd kon worden dat geoogste aardappelen tegen het einde van de overgangsperiode nog kunnen worden verkocht, werd het gebruik afgelopen seizoen al ontraden voor behandeling van aardappelknollen, waarvan de uiteindelijke oogst in voedsel of diervoeder kon worden gebruikt.

Voor pencycuron geen hernieuwingsaanvraag

Het fungicide Montego, ook op basis van pencycuron, is toegelaten voor de bestrijding van bodemgebonden schimmels in een aantal sierteeltgewassen waaronder bloembollen (voorjaarsbloeiers). Omdat de in Europa belangrijke toepassing in aardappelen niet meer mogelijk is, zal Bayer Cropscience voor pencycuron geen hernieuwingsaanvraag indienen, wat commercieel niet interessant genoeg. De producttoelating van Montego in Nederland is daarom op verzoek van de fabrikant ook ingetrokken. Het middel kan komend seizoen nog wel gebruikt worden. De expiratiedatum van Montego in Nederland is 31 mei 2021. De aflevertermijn is vastgesteld op 30 november 2021, de opgebruiktermijn 31 mei 2022.

Knuivers
Martijn Knuivers RedacteurBeheer