Doorgaan naar artikel

Bayer en BASF schuldig bevonden in dicamba-rechtszaak

Openbare hoorzitting van de Arkansas Plant Board in Little Rock, Arkansas, over dicamba eind 2017. - Foto: ANP

Openbare hoorzitting van de Arkansas Plant Board in Little Rock, Arkansas, over dicamba eind 2017. - Foto: ANP

Chemiereuzen Bayer en BASF zijn beide door een jury schuldig bevonden in een rechtszaak over dicamba. Dicamba is een bestanddeel in gewasbeschermingsmiddelen die door beide bedrijven worden gemaakt.

Een perzikboer in de Amerikaanse staat Missouri klaagde de twee bedrijven aan. Naar eigen zeggen omdat zijn 400 hectare grote boomgaard onherstelbaar beschadigd is door het middel dat door andere boerenbedrijven in de buurt die soja en katoen verbouwen gebruikt werd. De middelen met dicamba zouden zo fijn vernevelen dat ze wegdrijven naar gewassen die niet bestand zijn tegen dicamba.

Dicambaproducenten moeten schadevergoeding en boete betalen

De jury legde de twee bedrijven een te betalen bedrag op van $ 265 miljoen. $ 15 miljoen is voor de geleden schade en $ 250 miljoen als boete.

De rechtszaak is een eerste in een reeks van meer dan 100 om duidelijkheid te krijgen over het gebruik van dicamba waarvan wordt beweerd dat het tienduizenden hectares aan gewassen in de Verenigde Staten heeft beschadigd.

Jury-uitspraak in dicambazaak wordt opgevolgd door uitspraak rechter

Bayer zegt dat het ‘teleurgesteld is in het oordeel van de jury en is van plan in beroep te gaan. Ook BASF zegt ‘verrast en teleurgesteld’ te zijn door de beslissing. De eerste beslissing is genomen door een jury. In een volgende fase zal een rechter op basis van de beslissing uitspraak doen.

Beide bedrijven zeggen dat hun op dicamba gebaseerde herbiciden veilig zijn als ze worden gebruikt zoals voorgeschreven.

Registratie van dicamba in 2018 verlengd

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA verlengde de registratie van dicamba in oktober 2018 met twee jaar. Wel werd toen bepaald dat bij het gebruik van het middel de drift moet worden verminderd.

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin