Bayer: groei in omzet, beurskoers niet naar wens

01-03 | |
Het hoofdkantoor van Bayer in Leverkusen. - Foto: Bayer/Peter Ginter
Het hoofdkantoor van Bayer in Leverkusen. - Foto: Bayer/Peter Ginter

Een omzetgroei van 9% en lichte daling van 2,5% van het ebitda brutoresultaat. Die op wisselkoers en portfolio gecorrigeerde cijfers presenteerde chemieconcern Bayer dinsdag 1 maart.

“Fiscaal 2021 was een heel goed jaar voor Bayer, zowel operationeel als strategisch”, zo zei CEO Werner Baumann. De divisie Crop Science, met onder andere zaden en gewasbeschermingsmiddelen, deed het nog beter dan de groepscijfers. De omzet in de divisie nam toe met 11% (gecorrigeerd op wisselkoers en portfolio-aanpassingen) tot ruim € 20 miljard en de ebitda (resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen) steeg met 3,6%.

Er was groei in alle regio‘s, met name in Latijns-Amerika en Azië/Pacific. Groei was er vooral in de omzet van herbiciden (15%), fungiciden (14%) en sojabonenzaad (15%). Dat kwam vooral door hogere prijzen voor producten op basis van glyfosaat in de productgroep herbiciden, grotere volumes van het product Fox Xpro in Latijns-Amerika in de fungiciden en hogere prijzen en volumes voor sojabonenzaad. Hoewel de ebitda groeide door grotere volumes en hogere prijzen, werd de groei beperkt door hogere kosten voor de verkochte producten en een negatief wisselkoerseffect.

Investeerders voorzichting vanwege glyfosaatrechtszaken

Hoewel CEO Baumann positief is over het afgelopen jaar, met een omzet die groeide naar ruim € 44 miljard, ziet hij ook verbeterpunten. “Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat niet alles van een leien dakje gaat. We kunnen met name niet tevreden zijn met de prestaties van onze aandelen vorig jaar, die in de verste verte niet de werkelijke waarde van ons bedrijf weerspiegelen”, zo schrijft hij in het jaarverslag. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met investeerders die voorzichtig blijven ten aanzien van de glyfosaatrechtszaken in de Verenigde Staten.

Om deze zorgen weg te nemen, heeft Bayer een plan opgesteld. Een onderdeel van dit plan in om het Amerikaanse Hooggerechtshof een beslissing van een lagere rechtbank in een Roundup-zaak ongedaan te maken. Het Hof heeft de mening gevraagd van de Amerikaanse regering over de zaak, wat Bayer als positief teken ziet. “Mocht het Hooggerechtshof uiteindelijk in ons voordeel beslissen, dan zou dat grotendeels een einde kunnen maken aan het proces.” Bayer heeft vorig jaar echter voorzieningen getroffen voor toekomstige rechtszaken, claims en schikkingen als de uitkomt van het Hof negatief is.

‘Belangrijk dat voedselketen Oekraïne in stand blijft’

Het Duits-Amerikaanse chemieconcern liet zich ook uit over de oorlog in Oekraïne. Bayer is in Oekraïne vooral actief met de Crop Science-divisie. De omzet daar maakt echter minder dan 1% uit van de totale omzet van het bedrijf. Omdat Oekraïne een belangrijk exportland van agrarische grondstoffen is, is het volgens Bayer belangrijk dat de voedselketen in stand blijft. Het bedrijf kon geen voorspelling doen over de impact van de oorlog op de activiteiten of de voedselketen.

Na bekendmaking van de cijfers steeg de beurskoers een paar procent om daarna weer iets terug te zakken.

Bekijk het verloop van de beurskoers van Bayer en andere agri- en foodbedrijven via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer