Bayer profiteert van 20% hogere prijzen in landbouwtak

08-11-2022 | |
Chemieconcern Bayer
Vooral in de herbiciden (gewasbeschermingsmiddelen) (+62%) en insecticiden (+20%) was de omzetstijging fors. - Foto: Bayer

Chemieconcern Bayer profiteerde in het derde kwartaal van hogere prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen en zaden. In zijn landbouwtak maakte het bedrijf 22% meer omzet en kwam uit op € 4,7 miljard.

De prijzen stegen met 19%, terwijl het verkochte volume afnam met bijna 11%. Ook gunstige wisselkoerseffecten droegen bij aan de omzetstijging. Zonder deze mee te rekenen nam de omzet toe met ruim 8%.

Vooral in de herbiciden (gewasbeschermingsmiddelen) (+62%) en insecticiden (+20%) was de omzetstijging fors. Bij de herbiciden waren prijsstijgingen de hoofdoorzaak. Dit is tevens de grootste productgroep in de landbouwtak, met een omzet van € 1,4 miljard. In Latijns-Amerika en Europa/Midden-Oosten/Afrika was er een dubbelcijferige omzetgroei, terwijl er in Noord-Amerika een significante daling was doordat er minder zaaizaad werd verkocht.

Omzet chemieconcern Bayer stijgt 15%

Onder de streep bleef in de landbouwtak ook meer over dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het operationele resultaat (ebitda, resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen) bedroeg € 614 miljoen, tegenover € 294 miljoen in 2021. Het hogere resultaat werd bereikt ondanks hogere kosten als gevolg van de inflatie.

In totaal maakte Bayer een omzet van ruim € 11 miljard. Een stijging van 15%. Zonder wisselkoerseffecten bedroeg de toename 6%. Het operationele resultaat nam toe met 64% tot € 2,2 miljard. Er bleef een nettowinst van € 546 miljoen over.

Bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal in augustus, verhoogde het chemiebedrijf zijn verwachtingen voor het gehele jaar. Het stelt goed op koers te zijn om die te behalen.

Kloosterman


Beheer