Foto: ANP
Chemieconcern Bayer stapt naar het Amerikaanse hooggerechtshof in de hoop duizenden Roundup-zaken op te kunnen lossen.
Bayer diende maandag 16 augustus een aanvraag in bij het hooggerechtshof om een uitspraak in een Roundup-rechtszaak waarin het bedrijf schuldig werd bevonden, te herzien. Bayer zou volgens de uitspraak onvoldoende hebben gewaarschuwd voor kanker door het gebruik van Roundup.
Bayer stelt: “De fouten van het Ninth Circuit (het hof van beroep dat de vorige uitspraak deed) betekenen dat een bedrijf zwaar kan worden gestraft voor het op de markt brengen van een product zonder waarschuwing voor kanker, terwijl de bijna universele wetenschappelijke en regelgevende consensus is dat het product geen kanker veroorzaakt, en het verantwoordelijke federale agentschap heeft een dergelijke waarschuwing verboden.”
Van invloed op andere rechtszaken
De zaak die Bayer nu naar het hooggerechtshof brengt (de zaak Hardeman), was de eerste rechtszaak van de Roundup-rechtszaken. De beslissing van het hooggerechtshof in deze zaak ziet Bayer dan ook als één die duizenden (toekomstige) andere rechtszaken kan beïnvloeden.
Het verzoekschrift van Bayer aan het hooggerechtshof ‘onderstreept dat consistente beoordelingen van regelgevende instanties in de VS en wereldwijd, en het gewicht van wetenschappelijk bewijs, de conclusie ondersteunen dat op glyfosaat gebaseerde herbiciden veilig en niet kankerverwekkend zijn’, aldus Bayer. Volgens het chemieconcern zijn de wetten die gelden voor waarschuwingen op verpakkingen in verschillende staten in de VS in strijd zijn met federale wetgeving. ‘Rechtbanken in de VS zijn verdeeld over deze fundamentele vraag wanneer de federale wet voorrang heeft op de staatswet, wat toetsing door het Amerikaanse Hooggerechtshof zowel belangrijk als noodzakelijk maakt’, aldus Bayer.
Claims afwikkelen
Wanneer het hooggerechtshof in het nadeel van Bayer beslist, start het een proces om zelf claims in de komende vijftien jaar af te wikkelen. Het reserveerde hiervoor afgelopen kwartaal $ 4,5 miljard. De Roundup-rechtszaken achtervolgen Bayer sinds het in 2016 het Amerikaanse Monsanto overnam voor $ 63 miljard. Roundup kwam daarmee in het productportfolio van Bayer. Het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC) concludeerde in 2015 dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Het Amerikaanse rechtssysteem maakt het mogelijk dat aanklagers geen financieel risico lopen. Het aantal claims tegen Bayer loopt daarom in de tientallen duizenden.