Doorgaan naar artikel

Bayer verliest Roundup-zaak in hoger beroep

Foto: SOPA Images premium

Foto: SOPA Images

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft in de Verenigde Staten een hoger beroep verloren in een zaak over de mogelijke kankerverwekkendheid van Roundup.

Het hof van beroep in Californië bevestigde een juryoordeel uit 2019 waarin werd bepaald dat het gewasbeschermingsmiddel Roundup kanker veroorzaakt. Het is de derde opeenvolgende uitspraak in een Roundup rechtszaak van een hof van beroep in het nadeel van Bayer.

$ 87 miljoen

In 2019 bepaalde een jury dat een echtpaar $ 2 miljard aan compensatie zou moeten krijgen omdat het een vorm van lymfeklierkanker zou hebben gekregen door het gebruik van Roundup. Later verlaagde een rechter dat bedrag tot $ 87 miljoen. Het hof van beroep heeft dat schadebedrag in stand gehouden.

Bayer zei in een verklaring dat het bedrijf het niet eens is met de uitspraak van het hof, omdat deze niet ondersteund wordt door bewijs uit de rechtszaak of de wet. “Monsanto bekijkt welke juridische mogelijkheden het in deze zaak heeft”, aldus Bayer over het Amerikaanse Monsanto, dat het overnam in 2018. Volgens het beroepshof is het schadebedrag gerechtvaardigd omdat het echtpaar genoeg bewijs heeft aangedragen dat Monsanto “moedwillig de veiligheid van anderen in gevaar heeft gebracht” met de manier waarop het met het onkruidverdelgingsmiddel is omgegaan.

Meerdere rechtszaken

Er lopen meerdere rechtszaken over het middel Roundup. Afgelopen week is een vierde rechtszaak begonnen in Californië. Bayer heeft meer dan $ 10 miljard opzij gezet om te schikken in het grootste deel van de lopende schadeclaims.

Klachtenprogramma

Om toekomstige schadeclaims af te handelen, heeft het bedrijf onlangs een plan gepresenteerd. Het wil het Hooggerechtshof vragen uitspraak te doen in een individuele lopende zaak. Als de uitspraak in het voordeel van Bayer is, dan zou dat alle potentiële toekomstige rechtszaken beëindigen. Mocht dat niet zo zijn, dan zet Bayer een eigen programma op om klachten af te wikkelen. Hiervoor trekt het dan nog eens $ 4,5 miljard uit.

Beheer
WP Admin