Doorgaan naar artikel

Bayer wint voor het eerst Roundup-rechtszaak

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Chemieconcern Bayer heeft zijn eerste rechtszaak over beweringen dat Roundup kanker zou veroorzaken gewonnen.

Het ging om een zaak waarin een kind non-Hodgkin-lymfoonkanker had gekregen, wat volgens de aanklager veroorzaakt was door het gebruik van Roundup. Een jury in Los Angeles bepaalde dat Bayer niet aansprakelijk was voor de ziekte.

De zaak werd aangespannen door de moeder van het kind. Zij beweerde dat haar zoon werd blootgesteld aan het gewasbeschermingsmiddel toen ze het vaak gebruikte in haar tuin en daardoor kanker heeft gekregen. Bayer zou onvoldoende hebben gewaarschuwd voor het risico van het gebruik. De jury ging hier niet in mee.

Eerste overwinning Bayer

Volgens persbureau Bloomberg reageerde Bayer dat het vonnis ‘in overeenstemming is met de beoordelingen van deskundige regelgevers over de hele wereld en met het overweldigende gewicht van vier decennia uitgebreide wetenschap’. De aanklagers overwegen een hoger beroep.

Het is de eerste Roundup-rechtszaak die Bayer wint. Eerder verloor het drie andere rechtszaken. Tegen twee van de drie vonnissen wordt nog beroep aangetekend door Bayer, waaronder één waarvan het bedrijf hoopt dat het wordt behandeld door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Een uitspraak door dit orgaan in het voordeel van Bayer, zou volgens het bedrijf een eind kunnen maken aan alle Roundup-aanklachten tegen het bedrijf. Volgens experts die Bloomberg citeert, kan het vonnis in het voordeel van het chemieconcern van deze week nieuwe aanklagers remmen een aanklacht in te dienen.

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin