Doorgaan naar artikel

Bayer zet nog eens $ 4,5 miljard opzij voor claims Roundup

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Chemiebedrijf Bayer zet nog een fors bedrag opzij voor eventuele claims vanwege de juridische claims in de VS over Roundup.

Het gaat om een bedrag van $ 4,5 miljard (€ 3,8 miljard). Het bedrag is bedoeld voor een mogelijke uitkomst (‘tweede scenario’) van de procedures in de VS en komt ten laste van het resultaat over het tweede kwartaal meldt Bayer in een update over de slepende kwestie. Meerdere procedures lopen in de VS over de vermeende kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat in Roundup. Bayer is sinds enkele jaren eigenaar van het omstreden middel door de aankoop van Monsanto, producent van onder meer Roundup.

Twee scenario’s

Bayer ziet echter goede kansen voor het eerste scenario. Daarbij gaat het bedrijf er vanuit dat er een relatief voordelige uitspraak komt van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat houdt volgens Bayer in dat Federaal recht voorrang zou krijgen. Daarmee zou er een eind kunnen komen aan allerlei lopende rechtszaken.

Het tweede scenario waar Bayer nu extra geld reserveert, is de situatie dat het Hooggerechtshof in Washington de zaak niet ontvankelijk verklaart of de eiser in het geval Hardeman in het gelijk stelt. Als dat gebeurt, gaat Bayer een eigen programma opzetten om klachten af te wikkelen, deels via afzonderlijke procedures.

Procedure start binnenkort

Bayer wil in augustus de eerdere uitspraak over Roundup-gebruiker Hardeman voorleggen aan het Hooggerechtshof. Als de procedure aangenomen wordt, zou een definitieve uitspraak in 2022 mogelijk zijn, volgens Bayer.

Met de nieuwe voorziening van $ 4,5 miljard komt de voorziening voor claims en afwikkeling van Roundup-procedures op ruim $ 16 miljard. Dat is bijna een kwart van het bedrag van $ 63 miljard dat Bayer in 2018 neertelde voor Monsanto.

Bayer heeft nu ook aangekondigd dat het in 2023 stopt met de verkoop van producten die glyfosaat bevatten aan particuliere klanten in de VS.

Beheer
WP Admin