BayWa gaat vruchtpitten verwerken tot voeding

18-08 | |
Het hoofdkantoor van BayWa staat in München.
Het hoofdkantoor van BayWa staat in München. Foto: BayWa

​Het Duitse concern BayWa gaat samenwerken met Kern Tec.

De bedrijven gaan vruchtpitten verwerken tot voedingsingrediënten. De Oostenrijkse start-up Kern Tec heeft diverse technieken ontwikkeld om vruchtpitten te verwerken tot voedingsingrediënten. Gewoonlijk belanden de pitten uit steenvruchten als abrikozen, kersen, pruimen en perziken in het afval. Volgens BayWa wordt in Europa jaarlijks 500.000 ton van dit fruit weggegooid en dus ook de pitten.

Voedselzekerheid

BayWa is wereldwijd actief in de landbouw, voeding, energiesector en bouw. “We hebben out-of-the-box denken nodig als we vooruitgang willen boeken in de wereldwijde voedselzekerheid”, zegt Marcus Pöllinger, lid van de raad van bestuur van BayWa naar aanleiding van de samenwerking.

Omzetten pitten in oliën, nougat, room en zuivelvervangers

Volgens BayWa bevatten de pitten waardevolle voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Elke pit bestaat uit 25% eiwit. Kern Tec is gespecialiseerd in het omzetten van de pitten in oliën, nougat, room en zuivelvervangers. De schillen rond de pitten worden gebruikt als grondstof in weggooi-bekers of als alternatief voor microplastics in cosmetica. De pulp die overblijft na het extraheren van de olie uit de pitten kan ook worden gerecycled. Kern Tec hoopt daar volgend jaar een nieuwe techniek voor te hebben ontwikkeld.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer