BayWa investeert in start-up eivervanger

13-09 | |
De start-up ontwikkelde een vegan ei-alternatief dat eruitziet als ei en op dezelfde manier gebruikt kan worden. – Foto: Canva/4kodiak
De start-up ontwikkelde een vegan ei-alternatief dat eruitziet als ei en op dezelfde manier gebruikt kan worden. – Foto: Canva/4kodiak

Het Duitse bedrijf BayWa investeert € 5 miljoen in de Duitse start-up Neggst Foods. De start-up ontwikkelde een vegan ei-alternatief dat eruitziet als ei en op dezelfde manier gebruikt kan worden.

Neggst produceert het product al en verwacht het in het laatste kwartaal van 2022 op de markt te brengen. Er waren ook andere partijen betrokken bij de investeringsronde, waaronder Green Generation Fund, dat dit jaar zijn eerste fonds van € 100 miljoen aankondigde.

BayWa is een energie-, landbouw- en bouwmaterialenbedrijf met een jaaromzet van € 20 miljoen. De investering in Neggst gebeurt via de investeringstak van het bedrijf, BayWa Venture. Daarmee investeerde het eerder al in vier andere start-ups in alternatieve eiwitten.

“Onze investering zal Neggst Foods GmbH helpen om verdere groei te realiseren”, zegt Marcus Pöllinger, lid van de BayWa Board of Management, die onder meer verantwoordelijk is voor de landbouwactiviteiten in Duitsland. “Tegelijkertijd kunnen we als partner optreden bij de inkoop van regionale, plantaardige grondstoffen. De vraag naar plantaardige alternatieven voor conventionele eiwitbronnen zal de komende jaren toenemen, wat boeren aantrekkelijke nieuwe afzetkanalen biedt voor plantaardige agrarische grondstoffen.” Volgens Pöllinger is dit de reden waarom BayWa haar investeringen in de jonge alternatieve eiwitmarkt opvoert naast de veehouderijactiviteiten, die een belangrijke pijler van de Duitse landbouw blijven, aldus BayWa.

Samenstelling

Het vegan-ei bestaat uit plantaardige eiwitten, zoals erwten en tuinbonen, en plantaardige olie. De gele kleur komt van zoete aardappelen. Een natuurlijk zwavelzout, Kala Namak, zorgt voor de typische eiersmaak.

Het eerste vegan ei is ontwikkeld als een vloeibare substantie die bijvoorbeeld te gebruiken is om te roerbakken of te verwerken in een cake of saus. Het doel is ook om een vegan-ei in een schaal te kunnen maken, waarbij de schaal waarschijnlijk zal bestaan uit een biologische afbreekbaar bioplastic. De eivervanger bevat geen cholesterol en minder calorieën dan een gewoon ei.

Kloosterman


Beheer