Doorgaan naar artikel

BayWa investeert in zonnepanelen samen met fruitteelt

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Vooral bij permanente gewassen in de fruit- en wijndruiventeelt heeft de dubbele benutting voor voedsel- en energiedoeleinden een groot potentieel, zo denken de initiatiefnemers. Foto: Peter Roek

Vooral bij permanente gewassen in de fruit- en wijndruiventeelt heeft de dubbele benutting voor voedsel- en energiedoeleinden een groot potentieel, zo denken de initiatiefnemers. Foto: Peter Roek

BayWa ziet potentie in zonnepanelen op landbouwgrond in combinatie met de teelt van fruit. Het eerste project in het Nederlandse Babberich is bedrijfsklaar.

Agrohandels- en dienstverleningsconcern BayWa trapt op het gaspedaal bij de ontwikkeling van zonnepanelen op landbouwgrond in Europa. Agri Photovoltaiek (AgriPV) noemt het bedrijf de nieuwe activiteiten in zijn segment energie. Nederlandse partners van het Duitse bedrijf, waaronder GroenLeven, spelen daarbij om te beginnen een aanzienlijke rol. In Babberich in de gemeente Zevenaar heeft BayWa zeer recent een perceel met zonnepanelen al in bedrijf kunnen stellen. De onderneming claimt daarbij dat het om het grootste project in zijn soort in Europa gaat.

Dubbele benutting

Samen met de universiteit in Wageningen (WUR) gaat BayWa tevens onderzoeken hoe panelen op agrarische grond kunnen worden gecombineerd met de teelt van uiteenlopende bessen. Door de overdekking van agrarisch areaal kunnen telers hun gewassen beschermen tegen extreme weersinvloeden in combinatie met de opwekking van duurzame elektriciteit.

Vooral bij permanente gewassen in de fruit- en wijndruiventeelt heeft de dubbele benutting voor voedsel- en energiedoeleinden een groot potentieel, zo denken de initiatiefnemers. In Babberich betreft het frambozen van teler Piet Albers. Volgens BayWa maakte deze ondernemer tot dusver bij de teelt gebruik van folietunnels. Deze moesten regelmatig worden losgemaakt en om de zes jaar moesten ze worden vervangen. “Dankzij de lange levensduur van de zonnepanelen spaart de teler zo ook arbeids- en investeringskosten en reduceert meteen het afval”, aldus BayWa.

Nieuw type zonnepanelen

De agripv-installatie in Babberich heeft BayWa gerealiseerd in samenwerking met zonne-energiespecialist GroenLeven. Het met 10.250 zonnepanelen overdekte areaal heeft een oppervlakte van 3,2 hectare. Met het daarmee gerealiseerde vermogen van 2,7 megawattpiek (MWp) kunnen – nogmaals volgens BayWa – een slordige 1.250 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Een niet onbelangrijk detail in verband met de teelt is dat een nieuw type zonnepanelen is geplaatst dat voldoende licht voor het gewas doorlaat. Het microklimaat onder de panelen wordt beheerst met sensoren die tevens de gezondheid en de groei van de bessen bewaken.

Dankzij de lange levensduur van de zonnepanelen spaart de teler zo ook arbeids- en investeringskosten en reduceert meteen het afval

BayWa mikt niet alleen op de zachtfruitteelt, maar ontwikkelt ook agripv-projecten voor de appel- en perenteelt. “Het doel is om de inzet van agripv in Europa verder te bevorderen, maar ook om te tonen dat een innovatie als deze eraan bijdraagt om de fruitkwaliteit te verbeteren, waterverdamping te reduceren en de kosten in de fruitteelt te beperken”, aldus BayWa.

Meer energieprojecten bij BayWa

BayWa heeft zijn activiteiten op het gebied van vernieuwbare energie gebundeld in de maatschappij BayWa r.e. De bedoelde activiteiten omvatten naast de solaire energie ook wind- en bio-energie en aardwarmte (geothermie). Bij de presentatie van de halfjaarcijfers begin augustus kondigde het concern aan dat het in de laatste paar maanden van dit jaar door het bedrijf ontwikkelde vernieuwbare energieprojecten met een capaciteit van 1,2 gigawatt (GW) van de hand te kunnen doen. Daarvan wordt een positief effect op het ondernemingsresultaat verwacht.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin