Skip to content

BayWa juichend over winst in eerste helft van 2021

Updated on:
Business
Nieuws
Het hoofdkantoor van BayWa in München. - Foto: Peter Neusser premium

Het hoofdkantoor van BayWa in München. - Foto: Peter Neusser

Het Duitse landbouwbedrijf BayWa boekte een recordwinst in de eerste helft van 2021. De winst voor rente en belastingen (ebit) bedraagt € 144,6 miljoen. Dat is 169% meer dan de € 53,8 miljoen die BayWa overhield in de eerste helft van 2020.

Op basis van deze definitieve halfjaarcijfers verwacht CEO Klaus Josef Lutz voor heel 2021 een ‘aanzienlijke stijging’ van het bedrijfsresultaat ten opzichte van vorig jaar.

BayWa is wereldwijd actief in de landbouw, energiesector en bouw. De omzet in de eerste helft van dit jaar komt op € 9,3 miljard. Dat is een groei van 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (€ 8,2 miljard). BayWa draait goed in de landbouw, de bouw en in de energiesector. De verdiensten in de fruitsector vallen tegen.

Profiteren van hoge prijzen voor grondstoffen

De divisie Landbouw (waaronder het van oorsprong Nederlandse Cefetra) profiteerde van de relatief hoge prijzen van agrarische grondstoffen en de volatiliteit op de graanmarkten. Grote prijsschommelingen stimuleren de handel in grondstoffen en daar profiteerde BayWa van.

De verdiensten in de mechanisatietak (waaronder het van oorsprong Nederlandse Agrimec/Abemec) zijn vergelijkbaar met de eerste helft van 2020, en die zijn volgens BayWa goed.

Veel componenten voor zonnepanelen verkocht

De divisie Energie verkocht in de eerste helft van dit jaar een paar grote projecten van in totaal 140 megawatt vermogen. Ook zijn veel componenten voor zonnepanelen verkocht. Hierdoor steeg de winst van de energiedivisie fors. Dat compenseerde volgens het concern de zwakkere resultaten bij de fossiele energiebronnen.

Ook de bouwdivisie van BayWa draait goed. Volgens het bedrijf was er een tekort aan bouwmaterialen, maar kon het bedrijf toch vrijwel altijd leveren wat werd gevraagd. De Ebit van deze divisie was in de eerste helft van dit jaar twee keer zo hoog als in de eerste helft van 2020.

Fruitdivisie heeft het moeilijk

De fruitdivisie van BayWa had het moeilijk. In Duitsland worden de kleinere hectareopbrengsten gecompenseerd door hogere prijzen. In Nieuw-Zeeland spreekt BayWa van een uitdagende situatie als gevolg van corona en een slecht groeiseizoen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin