Doorgaan naar artikel

BayWa vindt kapitaal voor duurzame energie

Foto: Canva

Foto: Canva

Duurzame ofwel vernieuwbare energie wordt binnen de activiteiten van agrohandelsconcern BayWa steeds belangrijker. Een Amerikaanse beleggingsfondbeheerder steekt ruim een half miljard euro in dochterbedrijf BayWa r.e.

Agrohandels- en dienstverleningsconcern BayWa bouwt zijn activiteiten op het gebied van vernieuwbare energie uit. Dochterbedrijf BayWa r.e. (renewable energy) legt daarvoor de basis met een kapitaalverhoging ter waarde van € 530 miljoen. Dit bedrag komt van de Amerikaanse beleggingsfondsmaatschappij Energy Infrastructure Partners (EIP), gevestigd in Westfort in Connecticut. EIP krijgt daarvoor 49% van het belang in BayWa r.e. In combinatie met de vorig jaar door het Duitse concern in de markt geplaatste groene obligaties heeft BayWa met de aandelenuitgifte aan EIP in totaal € 1,03 miljard aan kapitaal opgehaald voor de uitbouw van het segment vernieuwbare energie.

Succesvolle kapitaalverwerving

Het op de agrarische sector en de landbouwgrondstoffenhandel gerichte concern BayWa, moederbedrijf van ook het Nederlandse handelshuis Cefreta, stapte elf jaar geleden voor het eerst in de vernieuwbare-energiemarkt. Bij de bedoelde duurzame energie gaat het voornamelijk om windkracht en zonne-energie ofwel fotovoltaïek.

Volgens concernchef Klaus Josef Lutz blijkt uit de succesvolle kapitaalverwerving dat dit een juist besluit is geweest. In die tijd heeft BayWa r.e. zich tot een van de leidende spelers op deze markt ontwikkeld, vindt Lutz. “Het dochterbedrijf loopt als tempomaker voorop bij de ontwikkeling van een op duurzaamheid georiënteerde infrastructuur van installaties voor vernieuwbare energie met een groot groeipotentieel in vooral Europa, de USA en de Azië-Pacific-regio.”

Het dochterbedrijf loopt als tempomaker voorop bij de ontwikkeling

Voor het resultaat van het concern als geheel wordt BayWa r.e. daardoor ook steeds belangrijker, gelooft de concernchef. Als nieuwe partner EIP bij de verdere ontwikkeling is de fondsenbeheerder volgens Lutz ook ideaal. EIP richt zich op investeringen voor de lange termijn en is dus geen speculant die uit is op de snelle winst. Daarbij beschikt de partner over een omvangrijk netwerk in de energiesector, zowel met energieleverende bedrijven als de publieke sector.

Energieboer

BayWa r.e. was tot dusver projectontwikkelaar, waarbij derden de projecten opkochten en de exploitatie op zich namen. Met de komst van EIP aan de bestuurstafel wil BayWa zich ook ontplooien als onafhankelijke ‘energieboer’ door de windkracht- en zonneparken zelf uit te baten. Dat voornemen vormt onderdeel van de afspraak met de Amerikaanse fondsenpartner. De Duitsers mikken bij de productie op middellange termijn op een vermogen tot drie gigawatt.

Omzet BayWa r.e.

BayWa r.e. draaide in de eerste negen maanden van afgelopen jaar een omzet van € 1,33 miljard en een operationeel resultaat (ebit) van € 22 miljoen. De omzet steeg ten opzichte van het vorige jaar jaar met 23%. Het operationele resultaat ging ruim vijf keer over de kop, dankzij onder meer de verkoop van twee windparkprojecten op de Duitse thuismarkt en in Frankrijk. In Maleisië werd een zonneparkproject verkocht. BayWa als geheel boekte in de eerste negen maanden een licht gedaalde omzet van € 12,2 miljard bij een ebit-resultaat van € 102 miljoen.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin