Doorgaan naar artikel

BBB krijgt in stikstofdebat kritiek uit alle hoeken

Derk Boswijk (CDA) bij interruptiemicrofoon. Zowel de linkse als rechtse oppositie én de coalitie liepen naar de interruptiemicrofoon om Van der Plas van repliek te dienen. Foto: ANP premium

Derk Boswijk (CDA) bij interruptiemicrofoon. Zowel de linkse als rechtse oppositie én de coalitie liepen naar de interruptiemicrofoon om Van der Plas van repliek te dienen. Foto: ANP

Uit alle politieke hoeken van de Tweede Kamer was er kritiek op de stellingname van Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) over het stikstofbeleid.

Wat haar betreft moet het hele stikstofbeleid terug naar de tekentafel, de doelen moeten niet gebaseerd worden op de Kritische Depositiewaarden, maar op metingen en moet het kabinet vooral inzetten op innovatie om de stikstofuitstoot te verminderen.

Kritiek van Van der Plas ‘misleidend’

Zowel de linkse als rechtse oppositie én de coalitie liepen naar de interruptiemicrofoon om haar van repliek te dienen. Bijvoorbeeld over de vraagtekens die Van der Plas zet bij de stikstofmodellen die haar vragen opleveren van een aantal coalitiepartijen. Zoals Derk Boswijk (CDA), die het rekenmodel vergelijkt met Buienradar: ‘die zit er ook nog wel eens naast, maar geeft over het algemeen een goed beeld’. Boswijk noemt de kritiek van Van der Plas ‘misleidend’ en vindt dat het ondoenlijk is om te wachten tot inzichten ‘duizend procent zeker’ zijn. De BBB-voorvrouw keek daar anders tegenaan, wat haar betreft moet de overheid aan kunnen tonen dat ‘van deze koeien deze stikstof op dat natuurgebied en op die plantjes is gegaan’, omdat boeren anders een mogelijke onteigening aan kunnen vechten bij de rechter, is de overtuiging van Van der Plas.

Pieter Grinwis van ChristenUnie bestreed de claim van BBB dat de stikstofaanpak een dekmantel is van de overheid om goedkoop grond aan te kunnen kopen voor woningbouw: “Al zou je er 1 miljoen woningen bij willen bouwen de komende tien jaar, dan heb je maximaal 1% van het landbouwareaal nodig.”

Alternatief stikstofplan

Samen met JA21 heeft BBB een alternatief stikstofplan gemaakt. Een onderdeel daarvan is het schrappen van natuurgebieden op papier. Kleine natuurgebieden van minder dan 200 hectare zouden als eerste moeten verdwijnen, vinden beide partijen. De partijen pleiten voor meer innovatie en continue metingen op het bedrijf die gekoppeld zijn aan doelvoorschriften.

Invloed agribusiness

D66’er Tjeerd de Groot was het eens met zijn coalitiegenoot Boswijk dat er genoeg informatie over de ammoniakuitstoot en het effect op de natuur is om te beginnen met de stikstofaanpak. De linkse oppositie confronteerde Van der Plas vooral met de invloed van bedrijven in de agribusiness op het verdienmodel van de boer.

Beheer
WP Admin