BBB krijgt voet aan grond in Tweede Kamer

Caroline van der Plas (BBB) interrumpeert Mark Rutte. - Foto: ANP
Caroline van der Plas (BBB) interrumpeert Mark Rutte. - Foto: ANP

Voor de Haagse intimi was de komst van BoerBurgerBeweging (BBB) in de Tweede Kamer een verrassing.

Landelijke politieke media repten voorafgaande aan de verkiezingen nauwelijks over BBB. De partij werd niet gezien als serieuze kandidaat voor een zetel. Zelf bleef BBB er vertrouwen in houden en kreeg gelijk. Vorige week werd Caroline van der Plas geïnstalleerd als Kamerlid namens de kersverse partij.

Debat rondom verkenning

Van der Plas mocht gelijk stevig aan de bak in het dertien uur durende debat over de situatie rondom de verkenning voor een nieuw kabinet. Van der Plas viel direct op in het debat. Niet alleen door haar kenmerkende uiterlijk met haar leren jasje en stevige stappers, maar ook door haar optreden in het debat. Terwijl nieuwkomers vaak wat onwennig, soms gespannen en voorzichtig opereren, was daar bij BBB geen sprake van. Ze begon haar optreden als Kamerlid met het ‘ten volle’ steunen van het voorstel van Geert Wilders (PVV) om al in het begin van het debat een motie van wantrouwen in te dienen en met Rutte te vragen of hij ‘niet heel snel een einde wil maken aan deze beschamende vertoning. Het hele land schaamt zich echt helemaal dood’.

Vuur aan de schenen van Kaag

Het waren niet mis te verstane woorden in hele heldere taal. Van der Plas legde vervolgens ook D66-fractievoorzitter Sigrid Kaag het vuur aan de schenen met haar vraag “Gelooft u de heer Rutte nog op zijn woord?” Kaag vond het een moeilijke vraag, waarop ze nog geen eenduidig antwoord wilde geven. Het zijn vragen die in de Haagse stolp niet zomaar gesteld worden. Regels zijn dat er niet op de man wordt gespeeld en via de voorzitter moet worden gesproken.

Namens de burgers

In de bijdragen benadrukt Van der Plas veelvuldig dat ze er namens de burgers staat. Ze doet dat niet alleen door de burger concreet te benoemen. De politica spreekt – hoewel haar partij één zetel heeft – bij haar bijdrages in meervoud, zoals de koningin dat vroeger deed. Ze spreekt namens de 100.000 kiezers die op BBB hebben gestemd. In haar woordkeus legt ze met een kwinkslag regelmatig de link naar het platteland. “Burgers worden in verkiezingstijd sappige wortels voorgehouden, maar er blijken na de verkiezingen knollen voor citroenen te worden verkocht. Nederland gelooft er geen ene biet meer van”, spreekt de politica in haar maidenspeech over het vertrouwen van de burger in de politiek.

In haar woordkeus legt ze met een kwinkslag regelmatig de link naar het platteland

Duidelijke taal

Van der Plas begint haar carrière in de Kamer zeker niet onopgemerkt. Ze spreekt duidelijke taal en vertaalt het gevoel dat bij haar achterban speelt. Ze wekt al enige frustratie bij collega’s en de Kamervoorzitter. De voorzitter moest Van der Plas herhaaldelijk wijzen op haar spreektijd, die Van der Plas veelvuldig overschreed. De politicia kwam in beeld bij het Haagse journaille, die positief verrast recenseren over de nieuwelingen Van der Plas en Sylvana Simons (BIJ1). Politici die buiten de politieke arena elkaar overigens al in de haren vlogen.

Voet aan wal

De toon is gezet: BBB heeft voet aan wal gezet in de Kamer. De komende tijd zal moeten uitwijzen of het blijft bij alleen sterk oppositie voeren, of dat de partij ook concreet zaken geregeld kan krijgen. Daarvoor is samenwerking met andere partijen essentieel. Daarvoor is het zaak niet alleen kritiek te leveren, maar ook verbinding te zoeken om oplossingen te vinden.

Vermaas
Mariska Vermaas RedacteurBeheer