BBB: stop zonneparken en datacenters op platteland

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil dat er een stop komt op de bouw van (mega)zonneparken en distributiecentra en datacenters op het platteland.

Volgens de partij wordt de biodiversiteit in rap tempo vernietigd door de verdozing van het landschap en de aanleg van de grootschalige zonneparken.

Noaberschap en veiligheid

BBB luidt de noodklok naar aanleiding van de cijfers van het CBS, die lieten zien dat steeds meer mensen uit de stad naar het platteland trekken vanwege het landschap, de rust, de ruimte, de schone lucht en de boerennatuur. Juist daarom moet het platteland volgens BBB leefbaar en aantrekkelijk gehouden worden, ook voor de nieuwe bewoners. “Nieuw leven en nieuwe inwoners op het platteland betekenen een sterkere plattelandseconomie, meer werkgelegenheid, meer toerisme, betere voorzieningen, een bloeiende horeca, meer buurtwinkels en terugkeer van politieposten. Kortom: meer leefbaarheid, meer noaberschap en meer veiligheid. Alles wat Nederland nodig heeft en waar vooral mensen uit de stad naar snakken”, aldus BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas.

Alternatieven

De partij pleit voor meer zonnepanelen op plaatsen die meer geschikt, maar nog onbenut zijn. Bijvoorbeeld op daken en op vangrails en geluidswallen langs de snelweg. Wat betreft de datacenters en distributiecentra moet er als het aan de BBB ligt een standstill komen. De partij spreekt van een ‘grijze woestijn’ door de aanleg van de honderden hectares grote blokkendozen. De BBB pleit voor onderzoek naar ondergronds bouwen van dergelijke centra.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.