Bedreiging lokale bio-uien biedt ook kansen

11-01 | |
Biologische uien in bewaring. WeGrowOrganic heeft de mogelijkheid om bijna 4.000 kisten op te slaan in de nieuwe bewaarschuur. - Foto: WeGrowOrganic.
Biologische uien in bewaring. WeGrowOrganic heeft de mogelijkheid om bijna 4.000 kisten op te slaan in de nieuwe bewaarschuur. - Foto: WeGrowOrganic.

De Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) heeft de bio-notering in de startblokken staan, maar het is een moeilijke markt om te duiden.

“De biologische uienafzet richt zich op Europa en dan voornamelijk op retailniveau. Wij werken niet met wereldwijde export”, zegt biologische akkerbouwer en verwerker van WeGrowOrganic Wouter Snippe, tijdens een online landelijke uiendag, gehouden door de LNCN op 11 januari.

“Momenteel is de markt voor gele bio-uien vrij rustig. Dat is normaal omdat landen voldoende eigen product hebben. Het prijsniveau ligt redelijk hoog op € 50 per 100 kilo. Voor rode bio-uien uit de schuur wordt € 95 betaald. Rode bio-uien zijn goed gevraagd. Het is een mooie prijs, maar het kostenplaatje is ook iets anders dan voor gele uien, omdat de hectareopbrengsten lager liggen.”

Anders dan gangbare uienafzet

De afzet is niet te vergelijken met de gangbare uienafzet. De afnemers van WeGrowOrganic zitten door heel Europa, onder andere Oostenrijk, Duitsland, Scandinavië en Engeland. Buiten de EU eigenlijk niet. Europese retailers willen productzekerheid en vaak afspraken op de langere termijn, vervolgt Snippe. Daarbij stellen retailers hoge eisen aan de kwaliteit. Snippe gelooft dat de afzetzijde de vraag moet verzorgen, daarna komt de productie wel.

Regionaliteit

In Duitsland hangt de supermarkt vol met promotie voor lokale bio-uien. Dat is een bedreiging, maar het biedt ook kansen, zegt Snippe. “Men wil steeds meer in de regio kopen en op het moment dat Duitsland leeg is, wordt Nederlands product gekocht. Overzeese uien willen ze in Duitsland liever niet. Onze bio-uien zijn een ‘soort van’ regionaal. Wij kunnen het aanbod op de biologische markt in heel Europa met een paar weken verlengen.”

Jaarrond leveren

Jaarrond leveren is wat Snippe het liefste wil met zijn bedrijf, dat hij samen met Thijs Geerse runt. Jaarrond leveren lukt niet voor alle klanten, omdat in sommige landen zeer kritisch naar de uien wordt gekeken. Zo’n twee à drie weken per jaar wordt buitenlands product geïmporteerd om jaarrond te leveren. Dat gebeurt met Egyptische uien en langzaamaan steeds meer met Spaanse uien, omdat klanten het liefst Europees product ontvangen, geeft Snippe aan.

WeGrowOrganic heeft 350 hectare landbouwgrond, waarvan zo’n 250 hectare voor akkerbouw. De belangrijkste teelten zijn biologische uien, aardappelen en pompoenen. WeGrowOrganic werkt naast de eigen teelt samen met zo’n 35 Nederlandse biologische uientelers en enkele buitenlandse telers waarvoor ze de uien kunnen opslaan, verwerken en afzetten.

Nieuwe bewaarschuur met condens-droogsysteem

WeGrowOrganic heeft dit jaar nieuwbouw gerealiseerd en de nieuwe condens-droogbewaring helpt de uien van mindere kwaliteit beter beheersbaar op te slaan. Er kunnen bijna 4.000 kisten worden opgeslagen in de nieuwe bewaarschuur. Met het condens-droogsysteem kan tegelijkertijd worden gekoeld en gedroogd. De uien kunnen nu langer worden bewaard, wat aansluit bij het streven om jaarrond te leveren. Door middel van een geïsoleerde sluis kunnen de biologische uien vanuit de bewaring gekoeld worden gesorteerd. Hierdoor slaan de uien niet nat uit en zijn ze uiteindelijk langer houdbaar in het schap.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale RedacteurBeheer