Bedrijf dat diervoer uit CO2 maakt haalt € 8 miljoen op

18-03-2021 | |
Deep Branch heeft eerder al €2,5 miljoen opgehaald om een proeffabriek te bouwen op de Brightlands Chemelot Campus in Nederland. - Foto: ANP/Annemiek Mommers
Deep Branch heeft eerder al €2,5 miljoen opgehaald om een proeffabriek te bouwen op de Brightlands Chemelot Campus in Nederland. - Foto: ANP/Annemiek Mommers

Deep Branch, een Brits biotechbedrijf dat diervoeder produceert van gerecycled koolstof, heeft € 8 miljoen opgehaald in een investeringsronde. Onder andere DSM Venturing, de investeringstak van chemiebedrijf DSM, stopt geld in het bedrijf.

Door de investering kan de bouw van de zogenoemde Scale-Up Hub, een proeffabriek, van Deep Branch op de Brightlands Chemelot Campus in Limburg worden afgrond. Daar worden de eerste batches op proefschaal geproduceerd. Daarnaast kunnen met het geld ook belangrijke technische ontwerpwerkzaamheden worden gedaan voor de eerste productiefaciliteit op commerciële schaal. Het bedrijf haalde vorig jaar al € 2,5 miljoen op uit verschillende fondsen.

Grondstof voor diervoerder vergelijkbaar met vismeel

Deep Branch, opgericht in 2018 en gevestigd in het Britse Nottingham, is een koolstofrecyclingbedrijf dat micro-organismen gebruikt om CO2 om te zetten in hoogwaardige eiwitten. Deep Branch kan CO2 uit industriële emissies, water, waterstof en micro-organismen met behulp van gasfermentatie omzetten in een nieuw type eencellig eiwit, Proton genaamd. Hiermee heeft de onderneming een grondstof voor diervoeder ontwikkeld met een voedingsprofiel dat vergelijkbaar is met vismeel.

De jonge onderneming koos na een zoektocht naar een geschikte plaats voor een proeffabriek in het Verenigd Koninkrijk en Europa uiteindelijk voor de Brightlands Chemelot Campus Nederland.

Onderzoek naar geschikte commerciële productielocatie

Op dit moment doet het bedrijf onderzoek naar de meest geschikte locatie voor de eerste commerciële productielocatie. Noorwegen staat daarbij hoog op de lijst vanwege de positie van het land in de zalmindustrie en de productie van koolstofarme waterstof.

“Om ons doel van commerciële productie tegen 2023 te halen, zijn we al begonnen met het inschakelen van de nodige partners om dit te realiseren”, aldus Peter Rowe, CEO van Deep Branch.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer