Bedrijfsleven kraakt regeling energiesteun

18-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Bakkerijen, frituurzaken, boeren, tuinders en andere mkb-bedrijven zijn erg ontevreden over de regeling voor de Tegemoetkoming Energie Kosten (TEK).

Geen enkele industriële bakkerij komt voor de TEK-regeling in aanmerking. Ook het merendeel van de ambachtelijke bakkers, frituurzaken, boeren en tuinders valt buiten de boot, stellen hun brancheorganisaties.

‘€ 160.000 is een aalmoes’

De regering presenteerde eind vorige week het plan om de energie-intensieve mkb-bedrijven te ondersteunen. Als de energiekosten minimaal 12,5% van de omzet opslokken, dan volgt een compensatie van maximaal € 160.000. Voor de agrarische sector is dat maximaal € 62.000. De compensatie bedraagt 50% van de energiekostenstijging boven een drempelprijs.

Het bedrijf moet tenminste 5.000 kuub gas of 50.000 kWh aan stroom verbruiken. De TEK geldt van november 2022 tot en met december 2023.Geen enkele industriële bakkerij komt in aanmerking voor de TEK-compensatie, verwacht Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). “En als dat wel zo zou zijn, dan is de maximale compensatie van € 160.000 een aalmoes. Er zijn bakkerijen met een energierekening van € 300.000 per maand. De EU staat een maximum vergoeding toe van € 2,3 miljoen. Andere landen hanteren dat maximum. Dat moet Nederland ook doen.”

De leveranciers aan de bakkers berekenen energiekosten door in hun producten. Wij pleiten voor een norm van 10% van de kostprijs

12,5% niet haalbaar

Kannegieter hekelt de eis dat de energiekosten minstens 12,5% van de omzet moeten beslaan. “Dat is niet haalbaar, omdat de omzet sterk is gestegen door de hogere inkoopkosten van bijvoorbeeld grondstoffen. De leveranciers aan de bakkers berekenen energiekosten door in hun producten. Wij pleiten voor een norm van 10% van de kostprijs.”

Daarnaast geldt de TEK-regeling per holding. Kannegieter: “Wij vinden dat er per bedrijfslocatie moet worden gekeken. Meerdere bakkerijen hebben verschillende locaties en dus ook meerdere aansluitingen op het energienetwerk.”

Frituurders

Driekwart van de frituurzaken valt buiten de TEK-regeling, zegt directeur Frans van Rooij van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). “Uit de eerste resultaten van een enquête onder onze achterban blijkt dat 6% van de respondenten verwacht het einde van het jaar niet te halen. Nog eens 32% verwacht in 2023 in de problemen te komen. Slechts een kwart van de ondernemers geeft aan het sowieso te gaan redden.”

27% van de frituurzaken lijkt te voldoen aan voorwaarden

Nederland telt ongeveer 5.700 frituurzaken. Van Rooij: “De gemiddelde energierekening bedroeg in 2021 nog € 17.336, maar ligt voor 2022 op € 41.591. Dit is een stijging van 140%. Slechts 27% van de frituurzaken lijkt te voldoen aan de voorwaarden van de TEK-regeling. Zij zitten dit jaar boven de norm van 12,5%. Dit percentage gaat echter fors omlaag wanneer blijkt dat voor het berekenen van deze norm alleen de kale prijs van het gas en stroom van toepassing is. Nog eens 13% van de bedrijven valt buiten de boot omdat ze minder dan 5.000 kuub gas en minder dan 50.000 kWh gebruiken.”

Zo’n 70% van de frituurders heeft zijn prijzen niet voldoende kunnen verhogen

Vrees voor toekomst

Van Rooij vreest voor de toekomst van een groot deel van zijn achterban. ”Nu heeft 55% van de bedrijven een variabel of flexibel contract. Dat was vorig jaar 37%. Dit stijgt de komende maanden naar 77%. Steeds meer ondernemers worden daardoor geconfronteerd met een torenhoge energierekening. Zo’n 70% van de frituurders heeft zijn prijzen niet voldoende kunnen verhogen. De helft van de ondernemers geeft aan dat er nu al minder klanten in de zaak komen of dat zij minder besteden per bestelling. Dit alles belooft niet veel goeds voor de rest van de horeca.”

Ambachtelijke bakkers

Ook voor de ambachtelijke bakkers is de TEK-regeling volstrekt onvoldoende, zegt directeur Marie-Hélène Zengerink van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). “Het plafond van 12,5% is te hoog. In normale jaren bedragen de energiekosten 3,5% van de omzet. Dat ligt nu gemiddeld op 6%. Bij ongeveer de helft van de ambachtelijke bakkers loopt het energiecontract voor het einde van het jaar af. Daarna zullen de energiekosten een stuk hoger worden. Om klanten te behouden, kunnen bakkers de gestegen kosten niet allemaal doorberekenen.”

Reactie LTO

LTO noemt de TEK-regeling mager. De drempel van 12,5% sluit veel land- en tuinbouwbedrijven uit. En de maximumvergoeding van € 62.000 schiet voor grotere bedrijven tekort, stelt LTO.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer