Bedrijven aarzelen met voorbereidingen brexit

Nederlandse bedrijven zijn onzeker over de afloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw partnerschap.

Een derde van hen wacht daarom met het treffen van voorbereidingen op de gevolgen van de brexit. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 572 bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het VK.

Per 1 januari 2021 nieuwe regels

Of de EU en het VK nu een akkoord bereiken of niet, per 1 januari 2021 zullen er nieuwe regels gaan gelden voor het zakendoen met het VK. Iets minder dan de helft van de bedrijven met een directe handelsrelatie (47%) stelt redelijk tot zeer goed op de hoogte te zijn van de brexit. Dit aantal is nagenoeg gelijk gebleven aan de vorige meting in april 2020.

Ruim de helft van de bedrijven die direct zakendoen met het VK vindt het belangrijk om zich op de gevolgen van de brexit voor te bereiden (53%). Zes op de tien bedrijven (57%) geven aan zich een beetje tot zeer grote mate te hebben voorbereid, waarmee dit aandeel weinig is veranderd sinds april.

Afwachten uitkomsten onderhandelingen

Een derde van de bedrijven stelt eerst de uitkomsten van onderhandelingen af te wachten alvorens zich echt te zullen voorbereiden. Vooral bedrijven met een indirecte handelsrelatie bereiden zich (nog) niet voor op brexit (74%), vooral omdat zij niet verwachten dat brexit gevolgen zal hebben voor hun bedrijf. Eerder kwam ABN Amro nog naar buiten met een bericht dat zelfs een zachte brexit de Nederlandse economie € 4,5 miljard kan kosten met een banenverlies van 17.000 FTE.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.