Doorgaan naar artikel

Bedrijven niet klaar voor Europese duurzaamheidsrapportage

duurzaamheidsrapportage premium

Foto: ANP

Veel grote en middelgrote bedrijven in Europa zijn nog niet klaar voor de Europese richtlijn die hen verplicht vanaf 2024 of 2025 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Franse juridische en fiscale uitgever Lefebvre Sarrut, moederbedrijf van het Nederlandse SDU.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven nog weinig kennis hebben van de nieuwe Europese regelgeving die op hen afkomt. Ook de nieuwe CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) is bij velen onbekend, terwijl die volgens de uitgever van groot belang is voor hun continuïteit.

Papieren exercitie

Het geluid dat bedrijven nog niet fanatiek met de nieuwe richtlijn aan de slag zijn gegaan, is niet nieuw. Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van KPMG dat nog geen enkel Nederlands bedrijf voldeed aan de komende rapportage-eisen over duurzaamheid. Volgens het accountantskantoor zagen bedrijven de CSRD vooral als een papieren exercitie en niet als een verplichting waar ze aan moeten voldoen op weg naar een duurzame bedrijfsvoering. In de voedingssector keek KPMG onder meer naar rapportages van Cargill, Hoogwegt Groep, FrieslandCampina en Vion.

Geen efficiënte aanpak

Volgens Lefebvre Sarrut geven bedrijven in Europa aan te vertrouwen op hun adviseur of accountant. Of ze willen de best practices van andere bedrijven volgen. In zijn algemeenheid ontbreekt het volgens de uitgever bij de bedrijven aan een efficiënte aanpak.

Onderdeel Green Deal

De CSRD werd in december 2022 gepubliceerd door de EU. De richtlijn is onderdeel van de Green Deal en verplicht bedrijven met meer dan 250 werknemers of meer dan € 40 miljoen omzet om naast hun financiële jaarrekeningen vanaf 2025 jaarlijks te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Voor bepaalde groepen bedrijven gaat de richtlijn al eerder, vanaf 1 januari 2024, of juist later, vanaf 1 januari 2026, gelden.

Directe en indirecte invloed

In totaal raakt de nieuwe CSRD 49.000 bedrijven in Europa direct. Indirect raakt de richtlijn nog veel meer bedrijven omdat ook toeleveranciers in de hele keten gevraagd gaan worden naar hun data en gegevens over hun sociale- en milieu-impact.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin