Doorgaan naar artikel

Bedrijven willen Europese toelating zoetstof allulose

Vier bedrijven gaan een aanvraag indienen voor toelating allulose als voedingsingrediënt.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De vier ingrediëntenbedrijven Cosun Beet Company, Ingredion Incorporated, Matsutani Chemical Industry en Samyang Corporation gaan een aanvraag indienen voor toelating van de zoetstof allulose als voedingsingrediënt in de EU en het VK.

De bedrijven trekken samen op onder de naam Allulose Novel Food Consortium. Zij zoeken bedrijven, zoals voedsel- en drankenproducenten, die willen meedoen aan de productie en vermarkting van allulose. Deze suikervervanger komt van nature minimaal voor in gewassen en wordt daarom kunstmatig gemaakt.

Minder ongezonde eigenschappen

Het grote voordeel van deze zoetstof is dat deze 70% van de zoetheid heeft van gewone suiker, maar slechts 10% van de calorieën levert. Het heeft eenzelfde smaakprofiel en functionele eigenschappen. Het zou vanwege de minder ongezonde eigenschappen op voedseletikettering moeten worden uitgesloten van de totoale suikers en toegevoegde suikers, maar wel worden opgenomen in de totale hoeveelheid koolhydraten.

Gebruik van allulose in Europa

In andere landen zoals de Verenigde Staten, Japan, Mexico, Singapore en Zuid-Korea is allulose al goedgekeurd als voedselingrediënt. Met de oprichting van het Allulose Novel Food Consortium wordt een sneller wijdverbreid gebruik van allulose in Europa beoogd.

Shigehiro Hayashi van Matsutani Chemical en de ANFC: “Met de gecombineerde kennis en expertise van onze leden op het gebied van gezonde voeding en drankingrediënten, streven we ernaar om allulose in staat te stellen zijn ware potentieel te bereiken en erkennen dat dit zou kunnen helpen bij het bereiken van een vermindering van de calorie-inname – een belangrijk initiatief voor de volksgezondheid.”

Aangezien er nog vragen zijn over hoe het menselijk lichaam allulose verwerkt, kan de toelating een langdurig proces worden.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin