Beeld graanmarkt nog rustig

18-11-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

Zowel op de termijnmarkten als in de fysieke graanhandel doen zich geen nieuwe ontwikkelingen voor. Van invloed blijft het verloop van de oogsten, maar daarin verandert weinig.

De prijs voor tarwe is op de termijnmarkt in Chicago de afgelopen maand wat afgegleden. Er ging zo’n 6% vanaf. Ook mais werd in die periode goedkoper en verloor 5%. Parijs vertoonde een stabieler beeld. Tarwe is in dezelfde periode 2% goedkoper geworden op de termijnmarkt, terwijl mais nagenoeg stabiel tendeerde.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Niets schokkends in Wasde-rapport

Het jongste agrarisch-economische Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie heeft over de graanmarkt weinig schokkends aan het licht gebracht. Op de fysieke markt bewegen de prijzen ook niet bijster sterk; daar zijn de tarwenoteringen in de VS en de EU stabiel tot zelfs licht stijgend, terwijl ze in Canada en de landen rond de Zwarte Zee licht dalen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemers RVO.nl.

Lees verder onder de tweet

Russische tarweoogst naar boven bijgesteld

Oogstberichten zijn uiteenlopend. Australië heeft dramatisch veel last van de droogte en haalt erg weinig binnen. De prognose voor de Russische tarweoogst is voor het lopende seizoen juist wat naar boven bijgesteld. Voor de langere termijn is van belang wat RVO.nl meldt over het Russische tarwe-areaal, dat voor het seizoen 2020-2021 wordt geraamd op een record van 16,7 miljoen hectare. Dat is 0,9 miljoen hectare meer (plus 6%). Het past in de Russische strategie om de export van agrarische producten flink op te schroeven.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Voldoende voorraad in Egypte

Dat levert dus meer concurrentie op voor de exporteurs van EU-tarwe. Momenteel loopt de export van tarwe uit de EU echter voorspoedig, meldt Agrimoney. In het huidige seizoen is er al 9,7 miljoen ton uitgevoerd, het op één na beste resultaat in zestien jaar tijd. Weliswaar was er minder succes voor Franse handelaars bij de jongste Egyptische tender voor tarwe. Egypte heeft veel gekocht de afgelopen maanden en heeft zo voorraad opgebouwd die toereikend is voor de periode tot en met half maart.

Net de tarwe- en maisprijzen is ook de gerstprijs erg stabiel. De handel in gerst is rustig, met weinig transacties. Het aanbod is gedrukt, Argentinië oogst 3,2 miljoen ton, dat is 1,0 miljoen minder dan vorig jaar. In Canada hindert sneeuw de oogst.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer