‘Beheerste’ coronapiek groenteprijzen

18-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De groenteprijzen in de Nederlandse winkels waren wel verhoogd van maart tot en met mei, maar in andere landen was de prijsschommeling door corona harder.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese statistische dienst Eurostat. Nederland ving in verhouding met andere EU-landen de verstoring door coronamaatregelen in 2020 dus soepel op.

Verstoring groentemarkt

In Frankrijk, Duitsland en België stegen prijzen sneller na de lockdownmaatregelen en verstoring van de groentemarkt. Telers kregen moeilijker personeel en supermarkten zochten op de vrije markt naar extra product. Ook het gemiddelde van de eurolanden in de EU laat een grotere prijsstijging zien dan Nederland. De hogere prijzen hielden wel langer aan in Nederland.

Groenteprijzen in Nederland stabiel

Ook over het hele jaar bezien is in Nederland de groenteprijs stabieler gebleven dan in bijvoorbeeld België. Nederland zag voor de winkelprijzen van groenten geen prijsstijging in 2020. Over een langere periode lopen groenteprijzen in Franse winkels het hardst op.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.