Doorgaan naar artikel

Bel Group werkt met start-up aan eiwit uit precisiefermentatie

Het Franse zuivelbedrijf Bel Group gaat een samenwerking aan met start-up Standing Ovatio voor productie van eiwit uit precisiefermentatie.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Productie van Babybel-kaasjes in de fabriek van Bel Group in Evron, in het noordwesten van Frankrijk. - Foto: ANP premium

Productie van Babybel-kaasjes in de fabriek van Bel Group in Evron, in het noordwesten van Frankrijk. - Foto: ANP

Het Franse zuivelbedrijf Bel Group gaat een samenwerking aan met start-up Standing Ovation voor productie van eiwit uit precisiefermentatie.

Samen gaan de bedrijven werken aan de ontwikkeling en productie van caseïne-melkeiwit.

Bij deze techniek om eiwit uit precisiefermentatie te produceren, zonder dieren, worden micro-organismen (schimmels, gisten en bacteriën) ingezet om de melkeiwitten te maken. Medewerkers van beide bedrijven zullen samenwerken aan de toepassing van de technologie van de start-up op producten van Bel.

Ontwikkeling eiwit uit precisiefermentatie versnellen

In september haalde het Franse bedrijf Standing Ovation € 12 miljoen binnen in een investeringsronde. Toen verwierf Bel een aandelenbelang in het bedrijf. Het nu gesloten partnerschap moet Bel helpen in de strategie ‘van innovatie voor de toekomst van voedsel’ en Standing Ovation bij de versnelde ontwikkeling van de technologie en de toepassing van eiwit uit precisiefermentatie.

Anne Pitkowski, directeur Research en Application bij Bel Group: “Caseïnes zijn essentieel voor de kwaliteit van kazen – ze zijn voedzaam en zorgen voor stevigheid, textuur en het vermogen om te smelten. De technologie van Standing Ovation in combinatie met onze kennis van de verbanden tussen structuur en functie zal het mogelijk maken om al deze functies – en meer – te ontwikkelen.”

Identiek aan eiwitten uit melk

De eiwitten die Standing Ovation kan produceren zijn identiek aan de eiwitten die van nature in melk voorkomen. Het bedrijf stelt dat de eiwit uit precisiefermentatie dezelfde voedingswaarde, functionaliteit en smaak heeft. “Het caseïne-eiwit van Standing Ovation maakt ook de weg vrij voor producten met een lagere milieu-impact en een grotere toegankelijkheid”, aldus beide ondernemingen.

Bij precisiefermentatie worden microben zo ‘geprogrammeerd’ dat ze eiwitten kunnen produceren. In een fermentor (bioreactor) krijgen ze micro-organismen voedingsstoffen om zo eiwitten te maken.

Deze techniek krijgt steeds meer interesse, ook van zuivelbedrijven. Zo gingen voedingsbedrijf DSM en zuivelbedrijf Fonterra recent een samenwerking aan in de vorm van een start-up op dit terrein. Voedingsbedrijf Nestlé ontwikkelt zuivelproducten waarin de wei-eiwitten van het bedrijf Perfect Day zitten.

Lees meer over wat precisiefermentatie precies inhoudt: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin