Doorgaan naar artikel

Beladen editie van de Grüne Woche

Na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie, begint deze week de 87e Grüne Woche in Berlijn.

1.400 standhouders uit 60 landen zetten hun boeltje neer op de beursvloer van de Grüne Woche. Foto: Messe Berlin GmbH premium

1.400 standhouders uit 60 landen zetten hun boeltje neer op de beursvloer van de Grüne Woche. Foto: Messe Berlin GmbH

Na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie, begint deze week de 87e Grüne Woche in Berlijn.

Wat voor de consument vooral een internationale variant is van de huishoudbeurs, is voor de nationale en internationale landbouwpolitiek het startschot van het jaar. In de kantlijn van typisch Duitse worsten, Italiaanse wijnen en Hollandse kaas, komen ongeveer 70 landbouwministers naar de grootste landbouwministersbijeenkomst ter wereld om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomst van de landbouw. De transitie naar een meer duurzame landbouw in combinatie met het wereldvoedselvraagstuk staat daarbij centraal.

Geen presentatie van de exportcijfers

Het biedt mogelijkheden om medestanders te vinden voor bijvoorbeeld mineralenconcentraat uit dierlijke mest (Renure). Naast de plenaire vergadering, spreken de vele landbouwministers in Berlijn één op één met elkaar. Zo zou landbouwminister Piet Adema zomaar met zijn Duitse collega Cem Özdemir in gesprek kunnen gaan over het beperken van transport van jonge kalveren.

De toon van Nederland in de internationale discussie is wel wat anders dan voorheen. Terwijl eerder met enige trots de exportcijfers werden gepresenteerd op de Grüne Woche, geven landbouwminister Adema en stikstofminister Van der Wal nu samen een persconferentie aan de internationale landbouwpers. Nederland staat nu om een andere reden in de schijnwerpers.

Verzamelplaats voor nationale landbouwbestuurders

Niet alleen internationaal is de Grüne Woche dit jaar wat beladen. De Grüne Woche is dé jaarlijkse verzamelplaats voor de nationale landbouwbestuurders. Zeker met de lopende onderhandelingen over het Landbouwakkoord, is er heel wat te bespreken. De nationale wandelgangen verplaatsen voor een paar dagen naar Berlijn, waar even niemand weg moet voor een andere afspraak. De Grüne Woche kan wel eens de Haarlemmerolie worden voor het Landbouwakkoord. Het is goed dat dit – ondanks kritische geluiden vanuit de linkse zijde van de Tweede Kamer – weer plaats kan vinden. Het zal een drukke eerste editie worden voor minister Adema.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin