Doorgaan naar artikel

Belang gewasbescherming neemt toe bij klimaatverandering

Een door phtophthora aangetaste aardappelplant. Schimmelachtige infecties zullen door klimaatverandering vaker voorkomen, verwachten Britse onderzoekers. - Foto: Misset premium

Een door phtophthora aangetaste aardappelplant. Schimmelachtige infecties zullen door klimaatverandering vaker voorkomen, verwachten Britse onderzoekers. - Foto: Misset

Het belang van gewasbescherming neemt toe bij klimaatverandering, concluderen Britse onderzoekers.

Hun onderzoek is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

De onderzoekers van het Departement Biologie van de Universiteit Utrecht en het Department of Biosciences van de University of Exeter (Vereningd Koninkrijk) stellen dat klimaatverandering ertoe leidt dat de opbrengst van verschillende teelten in noordelijker gelegen gebieden zal toenemen. Tot nu toe werd er echter nauwelijks onderzocht wat de mogelijke effecten van (veranderende) ziektedruk als gevolg van klimaatverandering zullen zijn.

Meer ziekten en plagen

De wetenschappers concluderen dat boeren in enkele van de meest productieve landbouwregio’s rekening moeten houden met een drastische verandering van de reeks ziekten en plagen waarmee ze worden geconfronteerd. De landbouw zal zich moeten voorbereiden – niet alleen op de voordelen van de klimaatverandering, maar ook op de nieuwe factoren die de oogst teniet kunnen doen, aldus de onderzoekers. Zij keken naar twaalf gewassen, waaronder mais, tarwe, soja en rijst.

Risico voor voedselzekerheid

Met name in de noordelijker gelegen gebieden zal de invloed van schimmels en schimmelachtige infecties (zoals phytophthora) toenemen, stellen de onderzoekers. Zij concluderen dat de mogelijke toename van de ziekte- en plaagdruk een potentieel risico is voor de voedselzekerheid. Die dreiging versterkt de noodzaak van zorgvuldige gewasbescherming, aldus de onderzoekers.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin