Doorgaan naar artikel

Belangenclubs aan informateur: geen vleestaks

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

Een zogeheten vleestaks is ongewenst en ondoelmatig, stellen COV, Nepluvi, KNS, POV en LTO.

Een vleestaks is niet het juiste middel voor het verduurzamen van de vleesketen. Een vleestaks en alle varianten zijn daarom ongewenst en ondoelmatig. Die boodschap brengen COV, Nepluvi, KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers), POV en LTO Nederland via een vorige week verzonden brief over aan informateur Mariëtte Hamer.

Verdere stappen nodig

Hoewel de Nederlandse vleessector al diverse stappen heeft gezet richting verduurzaming van de veehouderij en de vleesketen, zijn verdere stappen nodig, zo erkennen de belangenbehartigers. Er zijn volgens hen echter meer effectievere manieren dan een vleestaks om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. ‘De Nederlandse vleessector is van mening dat, om de beoogde maatschappelijke doelen te bereiken, het extra beprijzen vanuit de markt van duurzame marktconcepten (…), effectiever is dan een vleestaks. Belonen (vanuit de markt) is meer doelmatig dan (fiscaal) bestraffen’, zo staat in de brief.

Beter Leven en Varken van Morgen

Als voorbeelden worden het Beter Leven-keurmerk en het Varken van Morgen-concept genoemd. ‘Dergelijke initiatieven zijn er ook binnen de pluimveesector, waarbij het zo is dat er in de Nederlandse retail niet eens meer regulier kippenvlees te koop is.’ Een vleestaks zou juist averechts werken omdat geld uit de sector onttrokken wordt dat nodig is voor verduurzaming, zo stellen de ondertekenaars.

Naast de bestaande en nieuwe vleesconcepten wil de vleessector ook naar andere mogelijkheden kijken ‘die de Nederlandse vleessector financiële stimulansen geven voor de investeringen die noodzakelijk zijn voor de duurzaamheidstransitie’.

Belasting op vlees ‘discriminatoir’

De ondertekenaars vinden daarnaast dat een taks op uitsluitend vlees ‘discriminatoir’ is. Ze zijn van mening dat wanneer een vleestaks bedoeld is om milieuschade te verrekenen, ook andere producten die zorgen voor milieuschade moeten worden belast. Ook zou een discussie over een eventuele vleestaks op EU-niveau in plaats van op nationaal niveau moeten worden gevoerd. Een Nederlandse discussie over een vleestaks zou pas gevoerd moeten worden als Europa hiervoor kaders heeft vastgesteld, zo vinden de belangenbehartigers.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin