Belastingadviseurs maken gehakt van vleestaks

Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Foto: ANP
Foto: ANP

Een aantal politieke partijen wil een vleestaks invoeren. Deze extra belasting op vlees moet de vleesconsumptie verminderen en dat vinden die partijen een goed idee. Maar het is een slecht plan, blijkt uit een onderzoek van de belastingadviseurs van accountantskantoor EY. Een dergelijke heffing heeft alleen nut wanneer die in Europees verband wordt ingevoerd.

D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben de invoering van een gebruiksbelasting op vlees in hun verkiezingsprogramma staan. Ook ambtenaren van Financiën opperden zo’n vleestaks vorig jaar al eens in een advies.

EY: nationale vleestaks vrijwel onmogelijk

Maar volgens EY is het vrijwel onmogelijk om zo’n nationale vleestaks in te voeren. Het is te fraudegevoelig en onuitvoerbaar, terwijl de milieu- of gezondsheidseffecten grotendeels uitblijven, concluderen de onderzoekers van EY. Dit omdat vleesproducenten of slachterijen simpelweg naar omringende landen uitwijken. Een vleestaks heeft volgens de belastingadviseurs alleen kans van slagen als deze Europa-breed zou worden ingevoerd.

Een vleestaks heeft volgens de belastingadviseurs alleen kans van slagen als deze Europa-breed zou worden ingevoerd

Praktisch probleem

Een praktisch probleem zijn ook de computersystemen van de overbelaste Belastingdienst. Die kunnen nog een nieuwe heffing niet aan. En een vleestaks voor gewoon vlees en dan weer niet voor biologisch vlees is dubbelop fraudegevoelig.

Bovendien concluderen de onderzoekers dat ‘er op dit moment geen opsporingscapaciteit bij de belastingdienst beschikbaar is om fraudegevallen op te sporen’. Scenario’s vergelijkbaar met die van de fraudes waarin paardenvlees als rundvlees werd verkocht, lijken dan weer heel goed mogelijk. En daar wordt echt geen dier beter van.

Conclusies liegen er niet om

De conclusies van het rapport dat is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liegen er niet om. Een Nederlandse vleestaks is geen goed idee. Zoals bij zoveel zaken heeft alleen een gezamenlijke Europese regeling effect. En of er een Europese vleestaks komt in de toekomst? Dat blijft natuurlijk kijken in een glazen bol maar ik schat die kans voorlopig niet hoog in.

Meer overBeheer