Belastingclaim kleurt koers Unilever donkerrood

13-07-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Brits-Nederlands voedingsmiddelenconcern Unilever kende mindere tijden op de beurs de afgelopen twee weken.

Het aandeel van Unilever, dat nu ruim een maand op papier een Brits bedrijf is, daalde in twee weken tijd met 5,7%. Afgelopen vrijdag 11 juli sloot Unilever de beurs met € 46,28 per aandeel.

De Britse autoriteiten willen dat Unilever miljoenen afdraagt aan de belastingdienst in het Verenigd Koninkrijk. In het jaarverslag over 2019 geeft Unilever een claim van € 141 miljoen bloot, waarop de beurs negatief anticipeerde. De Britten vinden dat er winstbelasting verschuldigd is, omdat in hun ogen een substantieel deel van Unilever gevestigd is in het VK. Eerder dit jaar maakte Unilever bekend zijn thee-activiteiten – waaronder Lipton – te verkopen. Volgens ingewijden overweegt Unilever nu bepaalde onderdelen van zijn theedivisie juist te behouden in plaats van te verkopen. Door het verkleinen van de verkoop zou de eventuele opbrengst lager uitvallen dan bij een volledige verkoop (€ 5,5 miljard) van het onderdeel.

Schikking Bayer onder de loep

Ook chemieconcern Bayer schreef rode cijfers. In vergelijking met twee weken geleden daalde het aandeel Bayer met 4,6% (€ 63,70). Het nieuws over de onzekerheid rond de megaschikking van Bayer stemde beleggers negatief. Onlangs sloot het chemieconcern een megaschikking van bijna € 10 miljard met Amerikanen die beweren kanker te hebben gekregen door de onkruidverdelger Roundup. Echter, volgens een rechter in Californië kunnen bepaalde onderdelen van die overeenkomst niet door de beugel, waarmee Bayer mogelijk nog lang niet verlost is van juridische procedures.

Heropening JBS-locatie

De grootste stijger van de afgelopen twee weken is het Braziliaanse vleesconcern JBS. Een aandeel JBS steeg met 7,8% tot een waarde van 22,84 BRL (€ 3,79). Het vleesconcern kende zijn grootste stijging, nadat het aankondigde een pluimveeslachterij te heropenen, wat eerder gesloten werd wegens een Covid-19- uitbraak onder het personeel. Wel ligt de export van varkensvlees van JBS deels aan banden. China bant sinds afgelopen week opnieuw van twee Braziliaanse slachterijen de export van varkensvlees. Samen met locaties van vleesconcern BRF gaat het om zes locaties.

Voedingsmiddelenconcern General Mills deed het – in tegenstelling tot Unilever – wel goed op de beurs (+7,3%). Volgens marktanalisten is de sterke stijging te danken aan fors meer verkopen van (biologische) producten in supermarkten.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van agrifoodbedrijven in de Beursindex via Foodagribusiness.nl/markt

Essink
Stefan Essink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer