Doorgaan naar artikel

Beleggers ontevreden over Unilever: koers daalt

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Waar de beurskoers van was- en levensmiddelenconcern Unilever de afgelopen jaren geen enorme ups of downs noteerde, stonden de Unilever-aandelen afgelopen twee weken meer onder druk.

De koers stond afgelopen vrijdag bijna 7% lager dan 14 dagen eerder. Unilever ligt onder vuur van beleggers die vinden dat het rendement te laag is. Concurrenten zouden beter presteren dan het concern. De laatste tijd uiten aandeelhouders openlijk kritiek op Unilever. Onder hen is ook Terry Smith, één van de grotere aandeelhouders. Hij had ook kritiek op het nieuws dat onlangs naar buiten kwam dat Unilever een poging heeft gedaan de consumentendivisie van het Britse GlaxoSmithKilne (GSK) over te nemen.

Rendement opkrikken

Topman Alan Jope hoopte met de overname het rendement op te kunnen krikken. Een bod van € 60 miljard werd echter afgewezen door GSK en beleggers waren niet gecharmeerd van de stap van Jope. Maandag, op het moment van schrijven, veerde de koers echter weer wat op. Afgelopen weekend meldden zakenkranten Financial Times en Wall Street Journal namelijk dat activistisch hedgefonds Trian Partners een aandeel heeft genomen in Unilever. Over het algemeen kan zo’n activistische aandeelhouder strategische en bestuurlijke veranderingen afdwingen bij een bedrijf. Iets wat beleggers weer wat positiever stemde.

Koers Beyond Meat daald fors

Ook de koers van vleesvervangerproducent Beyond Meat daalde fors. De slotkoers afgelopen vrijdag was ruim 10% lager dan twee weken daarvoor. Twee weken geleden werd bekend dat de producent gaat samenwerken met fastfoodketen KFC. De keten gaat producten van Beyond Meat voor bepaalde tijd in heel de VS verkopen. Het nieuws resulteerde in een tijdelijk hogere koers.

Stabiel bleef de koers echter niet, er volgden weer ups en downs om afgelopen vrijdag op $ 61,60 te eindigen: één van de laagste slotkoersen van de afgelopen maanden. Het bedrijf worstelt met het omzetten van populariteit naar stabiele, blijvende steun van investeerders. Steeds meer aandelen van Beyond Meat zijn in handen van shortsellers, die geld verdienen aan koersdalingen. Van de vrij verhandelde aandelen bestaat bijna 40% uit short interest. Die toename komt mede doordat de opvatting bij menig belegger is dat Beyond Meat geen groeibedrijf meer is, onder andere door toegenomen concurrentie op de markt van vleesvervangers.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin