Beleggers slepen notarissen voor de rechter om grond

08-02 | |
Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

Particuliere beleggers spannen juridische procedures aan tegen notarissen vanwege ‘dubieuze grondhandel’.

Beleggers staken de afgelopen jaren zo’n € 700 miljoen in kleine stukjes landbouwgrond, in de hoop dat die grond meer waard zou worden als er op gebouwd wordt. Dat is echter bijna nooit gebeurd, zo blijkt uit onderzoek door het Financieele Dagblad (FD).

Onafhankelijkheid

Particuliere beleggers vinden dat op papier onafhankelijke notarissen hun belangen niet goed verdedigen. Uit het onderzoek blijkt dat het afgelopen jaar zes notarissen te maken kregen met tuchtklachten of rechtszaken. Een van hen zou recent uit het ambt zijn gezet, omdat hij kopers niet goed gewezen heeft op de risico’s van miljoeninvesteringen in tientallen kavels. Bijzonder hoogleraar agrarisch recht Jeroen Rheinfeld ziet het als ‘een begin van een stroom aan jurisprudentie over het onderwerp’, zo laat hij aan het FD weten.

De tucht- en rechtszaken zijn voor de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) reden om notarissen te waarschuwen voor grondhandel. De onafhankelijkheid van de notaris kan in het geding zijn, als hij of zij te veel leunt op opdrachten van één verkopende handelaar.

Investeringen in kleine stukjes renderen niet

Uit eerder onderzoek van het FD bleek dat meer dan 10.000 particulieren honderden miljoenen euro’s staken in 27.000 kavels. Handelaren kopen stukken landbouwgrond, hakken ze in stukjes en verkopen ze door aan particulieren. De kopers hopen dat deze stukjes meer geld waard worden als er woningbouw plaatsvindt, maar dat gebeurt vrijwel nooit.

Voor handelaren en notarissen is de grondhandel wel lucratief, stelt het FD. De tienduizenden stukjes grond, van soms maar enkele tientallen vierkante meters, moeten één voor één worden overgedragen via de notaris. Die krijgt daarvoor een vergoeding van doorgaans honderden euro’s per akte.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.