Skip to content

Beleggingen in bio renderen nauwelijks

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP - Foto: BART MAAT

Foto: ANP

Beleggingsfondsen die zich richten op duurzame voedselproductie renderen niet of nauwelijks.

Dat blijkt uit een inventarisatie dat het Financieele Dagblad vorige week deed en daarover publiceerde. De krant noemt als voorbeeld het Triodos Organic Growth Fund. Dat volgt de prestaties van bedrijven die betrokken zijn bij de productie van duurzaam voedsel, waaronder voedselproducenten, duurzame transporteurs en producenten van bioplastic.

Negatief rendement

Na oprichting in 2014 blijkt dat het rendement niet in lijn is gelopen met de gestegen vraag naar biologische producten. Het fonds had een negatief rendement en verloor in de afgelopen zes jaar bijna een half procent van zijn waarde. Ook het duurzame voedselfonds van Robeco groeit niet zo hard als de groei van biologisch. Sinds de oprichting in 2013 werd er een rendement van 4,4% gehaald. Dat is wel iets beter dan de de index van Robeco voor ’s werelds grootste landbouwproducenten.

Extra investeringen drukken fonds

Jurriën Appers van Triodos vertelt tegen de krant dat het negatieve rendement te wijten is aan twee ontwikkelingen. Volgens hem investeerde het Organic Growth fonds al vroeg in bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid. Ten tweede kregen deze zogenoemde pioniers rond 2017 last van bedrijven die ook investeerden in de biotrend, businessmodellen kopieerden en zo concurrenten werden van de pioniers. Daarom waren extra investeringen bij de pioniers nodig, wat het rendement en dat van het fonds drukte.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin